У Хмельницькому працює благодійна трапезна: кого годують

У Хмельницькому працює благодійна трапезна: кого годують

У Хмельницькому працює благодійна трапезна: кого годують
. Фото: Суспільне Хмельницький

Понад сто людей приходять щодня за обідами до благодійної трапезної, що поблизу Свято-Георгіївського храму. Про це "Суспільному" розповів заступник директора Хмельницького міського центру соціальної підтримки та адаптації Володимир Коломієць. За його словами, з 17 квітня, відколи їхній центр почав опікуватися благодійною трапезною, там роздали понад п’ять тисяч гарячих обідів.

Хмельничанин Микола каже, що через маленьку пенсію змушений щодня приходити за обідом до благодійної трапезної, що поблизу Свято-Георгіївського храму.

"Що привезли, зготовили, те і їм. А не хочеш, то йди до магазину – там купиш", — каже чоловік.

Понад сто людей приходить щодня за обідами до благодійної трапезної, що на вулиці Івана Франка, каже заступник директора Хмельницького міського центру соціальної підтримки та адаптації Володимир Коломієць. За його словами, з 17 квітня, відколи їхній центр почав опікуватися благодійною трапезною, там роздали понад п’ять тисяч гарячих обідів на 280 тисяч гривень.

"Вартість такого обіду для нас – 55 гривень. Для людей – безкоштовно. Можуть звернутися до нас усі: безхатченки, безпритульні, люди, які перебувають в складних життєвих обставинах, які втратили зв’язок з сім’ями. Є постійні, є й нові, різні є люди", — пояснює Володимир Коломиєць.

Люди записуються на безкоштовний обід
Люди записуються на безкоштовний обід. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами соціальної працівниці Центру соціальної підтримки та адаптації Неоніли Митрофанової, нині обід на 128 порцій. Розповідає, що у меню.

"Сьогодні у нас на обід капусняк зі сметаною, каша ячмінна, тюфтельки, хліб та чай. Люди можуть тут поїсти, а можуть забрати з собою в одноразовому посуді. Шість днів на тиждень ми роздаємо їжу і шість днів змінюється меню", — розповідає Неоніла Митрофанова.

Видають гарячі обіди з понеділка до суботи, з 13 до 15 години, каже Володимир Коломієць. За його словами, готують їх у їдальні одного з хмельницьких підприємств, а потім – привозять до трапезної.

"З ними уклали договір. Годують з коштів міського бюджету. Виділено понад 300 тисяч гривень на харчування. Також обіди є у нас в центрі, тим клієнтам, які у нас проживають на постійній основі. Також безкоштовні", — розповідає Володимир Коломиєць.

Безкоштовний суп для людей
Безкоштовний суп для людей. Фото: Суспільне Хмельницький

Валентина Вуйтенко рік тому переїхала з сім’єю до Хмельницького з Донеччини. За словами жінки, вона впродовж кількох місяців приходить за обідами до благодійної трапезної – для себе, чоловіка та сина.

"Годують добре. Харчування нас влаштовує. Суп, макарони діти люблять, котлетки. Чоловік майже сліпий у мене вдома, а син біля нього, допомагає завжди", — каже жінка.

85% відвідувачів трапезної – хмельничани, 15 – переселенці, розповідає Неоніла Митрофанова. Каже, вони ведуть облік своїх відвідувачів. Розповідає: перед обідом усі, хто до них прийшов, мають записатись для отримання своєї порції.

"Мати обов’язково документ, який засвідчує особу. На кожну людину ми зробили акти обстеження умов, в яких вона проживає, щоб знати, чи ця людина потребує їжі, чи ні", — розповідає Неоніла Митрофанова.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок