Лубінець закликав Німеччину провести швидке й повне розслідування пожежі у притулку, де жили українські біженці

Лубінець закликав Німеччину провести швидке й повне розслідування пожежі у притулку, де жили українські біженці

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець
. Фото: УНІАН

Омбудсман України Дмитро Лубінець закликав владу Німеччини провести швидке та повне розслідування пожежі, яка сталася у притулку для українських біженців.

Про це уповноважений Верховної ради України Дмитро Лубінець написав у Telegram.

"Висловлюю глибоку стурбованість щодо ситуації, яка виникла на федеральних землях Тюрингії та закликаю владу і правоохоронні органи Німеччини провести повне, неупереджене та швидке розслідування зазначеного факту, а також розглянути можливість переселення українців з притулку для біженців до більш безпечного місця", – йдеться у дописі Лубінця.

Як зазначив омбудсман, подібні ситуації виникають не вперше, тому вбачається за доцільне випрацювати системні рішення щодо забезпечення безпеки місць проживання українців, що проживають у Німеччині.

Дмитро Лубінець також закликав до об'єднання зусиль зі встановлення всіх деталей інциденту та попросив залучити до зазначеної роботи представників посольства України, що буде націлене на інформування українських громадян про поточний стан ситуації.

"Наголошую, що людина, її життя і здоров’я є найвищою соціальною цінністю. Саме тому, з метою подальшого уникнення надзвичайних ситуацій, зокрема в країнах ЄС, та забезпечення стабільних і безпечних умов для українців у ЄС, як омбудсман України звертаюсь до урядів країн Європейського Союзу із закликом до надання безпечного житла українським біженцям, яке відповідає мінімальним потребам, необхідним для комфортного та безпечного проживання", — заявив Лубінець.

4 червня у Німеччині на федеральних землях Тюрингії сталась пожежа у притулку для українських біженців. Унаслідок інциденту загинула 9-річна дитина, ще 10 людей опинились у лікарні. На момент пожежі в притулку для біженців були зареєстровані 245 людей з Афганістану, Сирії та України.

Що відомо про кількість українських біженців за кордоном

Понад 8,25 мільйона українців загалом стали біженцями з моменту повномасштабного вторгнення Росії, це свідчать дані Агентства ООН у справах біженців станом на 23 травня. В ООН зазначили, що понад 5,14 мільйона з українських біженців подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в сусідніх західноєвропейських країнах.

На початок