РФ оголосила раптову перевірку боєздатності військ. У Міноборони кажуть, що ситуація контрольована

РФ оголосила раптову перевірку боєздатності військ. У Міноборони кажуть, що ситуація контрольована

РФ оголосила раптову перевірку боєздатності військ. У Міноборони кажуть, що ситуація контрольована
. mil.ru

16 липня депутати польського Сейму попередили, що Росія найближчим часом може атакувати Україну із Криму, аби відновити подачу води на півострів, та закликали президента Польщі скликати Раду національної безпеки, щоб обговорити це питання і надати підтримку Києву. Однак міністр оборони Андрій Таран заявив, що у відомстві не фіксують активних бойових дій Росії з боку анексованого Криму, проте запевнив, що українські війська готові дати відсіч у разі необхідності. Тим часом у збройних силах РФ оголосили раптову перевірку боєздатності й мобілізували 150 тисяч військовослужбовців неподалік українського кордону.

Що кажуть у Польщі

Під час пресконференції 16 липня депутат Лівиці Павел Крутул, який входить до комісії Сейму Польщі з питань оборони, повідомив, що РФ може напасти на Україну з території окупованого Криму, щоб забезпечити острів питною водою.

"Ми побоюємося того, що було у 2014 році: Російська Федерація хотітиме розширити свою територію, оскільки найближче місце, де є питна вода, розташоване на відстані 80 км вглиб континенту", – заявив депутат.

З посиланням на українських та американських експертів він зазначив, що запасів води на півострові зараз вистачає на місяць-півтора, а також нагадав про значний контингент російських військ, розгорнутий у Криму. Через це він закликав президента Дуду скликати Раду національної безпеки, аби обговорити цю ситуацію, та здійснити кроки на підтримку України.

Депутати Сейму Польщі Павел Крутул та Анджей Розенек
Депутати Сейму Польщі Павел Крутул та Анджей Розенек. pap.pl

Інший політик Лівиці Анджей Розенек наголосив, що ситуація у Криму вимагає дій перших осіб держави, зокрема, консультацій за участю колишніх перших осіб Польщі та консультацій з опозицією.

"Коли за нашим східним кордоном таке відбувається, то президент не може залишатися байдужим, він не може вдавати, що проблеми немає", — заявив Розенек.

Польські депутати занепокоєні тим, що загострення російсько-українського конфлікту може призвести до зростання кількості біженців, до якого не готові ані Польща, ані інші країни Європейського Союзу.

Реакція України

У відповідь міністр оборони України Андрій Таран заявив, що у відомстві не фіксують активних дій поблизу кордону з Кримом.

"Нині ознак безпосередньої підготовки до активних бойових дій з окупованого Криму не виявлено. На півострові не фіксуються дії з ударних угруповань. Але, пам'ятаючи про непередбачуваність рішень політичного керівництва РФ, Збройні сили України здійснюють певні заходи для запобігання і можливої відсічі Росії", — заявив міністр.

Про це він сказав з трибуни парламенту під час години запитань до уряду 17 липня.

Міністр оборони Таран каже, що ситуація контрольована
Міністр оборони Таран каже, що ситуація контрольована. УНІАН

За його словами, задля того, щоб не допустити дестабілізацію ситуації Росією на Кримському напрямку, Міноборони спланувало та провело низку заходів. Проте він не став розкривати жодних деталей, лише уточнивши, що міністерство посилило розвідувальні заходи, здійснює ротацію військ та налагодило тісну взаємодію з СБУ, прикордонниками й Нацгвардією.

"Військові підрозділи ЗСУ у зоні проведення Операції об'єднаних сил та на адмінкордоні з Кримом готові на реагування на загрозу. Нині обстановка на півдні контрольована", — запевнив Таран.

Також він розповів, що Міноборони разом з Генштабом ЗСУ планує провести масштабні навчання на півдні країни наприкінці вересня одночасно з російськими стратегічними командно-штабними навчаннями "Кавказ-2020".

Росія задіяла 150 тисяч військових

Як повідомляється на сайті російського Міноборони, за наказом президента Путіна проводиться раптова перевірка військ Південного і Західного військових округів, окремих з'єднань центрального підпорядкування, Повітряно-десантних військ і морської піхоти Північного та Тихоокеанського флотів.

У РФ оголосили раптову перевірку боєздатності військ
У РФ оголосили раптову перевірку боєздатності військ. mil.ru

"У ході перевірки передбачено проведення 56 навчань тактичного рівня. Задіяно 35 полігонів та навчальних полів, 17 морських полігонів в акваторіях Чорного і Каспійського морів. Усього в раптовій перевірці залучено 149 755 військовослужбовців, 26 820 одиниць озброєння і військової техніки, 414 літальних апаратів, 106 кораблів і суден забезпечення", — йдеться у повідомленні.

У Росії пояснюють ці заходи необхідністю оцінити здатність російських збройних сил забезпечити військову безпеку на південному заході РФ через терористичну загрозу, а також їхню підготовку до стратегічних навчань "Кавказ-2020".

Що відомо

  • Командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв повідомляв, що на території окупованого Криму перебувають 200 бронемашин, 31 танк, 100 артилерійських систем, 34 вертольоти, 63 літаки, 684 одиниці військової техніки, 32 500 російських військовослужбовців. З них 11,5 тис. військових — сухопутне угруповання.
  • За його словами, військові розглядають кілька сценаріїв можливої ​​атаки РФ по всьому периметру кордону.
  • Після анексії Криму у 2014 році Росія стягує війська на півострів, регулярно проводить там військові навчання. За даними українських і міжнародних експертів, РФ створила у Криму військову базу.
На початок