Британського волонтера, який допомагає військовим на Запоріжжі, намагаються депортувати з України

Британського волонтера, який допомагає військовим на Запоріжжі, намагаються депортувати з України

Британського волонтера, який допомагає військовим на Запоріжжі, намагаються депортувати з України
Джеймс Капріні, британський волонтер . Фото: Суспільне Запоріжжя

З перших днів повномасштабного вторгнення британський волонтер Джеймс Капріні допомагає українським захисникам та звичайним українцям. У червні 2022 року чоловік переїхав до Запоріжжя та спрямував сюди основну допомогу. Нині ж міграційна служба хоче депортувати волонтера через невчасно продовжений дозвіл на перебування в країні.

У лютому 2022 року Джеймс Капріні переїхав до України з Англії, аби вступити до лав інтернаціонального батальйону. Втім, розповідає чоловік, знайомі переконали його не воювати, а розпочати волонтерську діяльність:

британец
Джеймс Капріні з військовими. Фото: Facebook/James Kaprini

"Я можу допомагати військовим, цивільним. Я можу привозити медичну допомогу. Знаходити необхідні речі в Англії, Австралії, Америці, зв’язуватись з людьми в різних країнах та привозити усе це до України. І я це робив і роблю".

У 2022 році Джеймс познайомився із запоріжанкою Наталією та вирішив переїхати до неї зі Львова. Нині чоловік розвозить гуманітарну допомогу цивільним, які живуть поблизу з лінією фронту та військовим, які боронять Запорізький напрямок.

Британського волонтера, який допомагає військовим на Запорізькому напрямку, намагаються депортувати з України
Джеймс Капріні з військовими. Фото: Facebook/James Kaprini

22 березня, коли чоловік допомагав на місці влучання ворожої ракети в запорізьку багатоповерхівку, Джеймса зупинили поліцейські:

"Я показав документи, як і завжди. Він дивиться документи і його починає трусити. Я маю штамп у паспорті, але він затерся з часом, тож не був ідеально чистим. Поліцейський зробив купу дзвінків, тримаючи руку на пістолеті. А потім сказав, що я заарештований, бо є терористом і нелегалом".

Джеймс розповідає, надав правоохоронцям усі документи, які свідчаться про його діяльність в Україні, та підтверджують легальне перебування тут. Втім, за словами міграційної служби, він вчасно їх не продовжив, через що йому виписали штраф та попросили виїхати з України щонайменше на три місяці.

британец
Джеймс Капрін, британський волонтер. Фото: Facebook/James Kaprini

"Якщо я поїду, солдати не отримають дрони, генератор, які, можливо, врятують їхні життя. І це лише дві речі, дрібна частина того, над чим ми з командою працюємо. Ризикуючи власними життями".

Адвокат волонтера Дмитро Яма зазначає, Джеймс дійсно порушив закон, вчасно не подовживши термін дії документів. Втім, за законодавством має пом’якшувальний фактор:

британец
Дмитро Яма, адвокат волонтера. Фото: Суспільне Запоріжжя

"Це порушення, по-перше, незначне, а по-друге, вчинене в умовах воєнного стану особою, яка займається активною допомогою і фронту, і тилу. Відповідно до законодавчих норм це дозволяє компетентним особам міграційної служби обмежитися усним зауваженням і закрити цю справу у зв’язку з тим, що вона малозначна".

Нині, розповідає Дмитро Яма, Джеймс намагається подати заяву до міграційної служби, аби подовжити дію документів на перебування в Україні, проте її не приймають під різними приводами:

"Перший раз побачили, що якась цифра на паспорті підтікає, це ж біда. Це була перша дитяча відмовка. Офіційно, до речі, ніяк не оформлена. Наступного дня йому запропонували заповнити заяву, але не на бланку, який передбачено нормативними актами, а просто на папері. Тобто знову створили умови, щоб відмовити".

британец
Заява Джеймса Капріні на продовження строку перебування на території України. Фото: Суспільне Запоріжжя

Адвокат зазначає, вже оформили позов до відділу державної міграційної служби та направили його до Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя.

Аби дізнатися, які терміни перебування іноземних волонтерів в Україні та які покарання передбаченні, якщо їх порушити, кореспонденти Суспільного надіслали запит до управління державної міграційної служби в Запорізькій області. Чекаємо на відповідь у визначений законом термін.

Читайте також

Закохався в Україну з першого погляду. Історія французького пекаря, який допомагає запорізьким волонтерам

У Канаді продав житло та приїхав до Запоріжжя допомагати людям. Історія волонтера-іноземця

Історія військового капелана з Америки, який волонтерить у Запоріжжі

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок