ФІБА не допустила збірну Росії з баскетболу до кваліфікації на Олімпійські ігри 2024 року

ФІБА не допустила збірну Росії з баскетболу до кваліфікації на Олімпійські ігри 2024 року

Оновлено
ФІБА не допустила збірну Росії з баскетболу до кваліфікації на Олімпійські ігри 2024 року
Збірна Росії з баскетболу. Гравець збірної Росії з баскетболу. Фото: FIBA

Рішення прийняв Виконавчий комітет організації.

Міжнародна федерація баскетболу (ФІБА) не допустила збірну Росії з баскетболу до кваліфікації на Олімпійські ігри 2024 року у Парижі. Рішення прийняте на засіданні Виконавчого комітету організації.

Виконком ФІБА у вівторок, 18 квітня, затвердив список учасників в пре-кваліфікаційному олімпійському турнірі. Загалом учасниками цього змагання стануть 28 команд. 16 з них – збірні, що не подолали другий раунд кваліфікації на чемпіонаті світу з баскетболу 2023 року. Решта учасників визначається за рейтингом збірних ФІБА серед команд, що не пройшли до другого раунду кваліфікації ЧС-2023.

Останнього учасника пре-кваліфікаційного турніру на Олімпіаду-2024 Виконком ФІБА визначив після того, як було прийнято рішення щодо російських та білоруських баскетболістів. Як зазначає ФІБА, Виконавчий комітет організації керувався при визначенні рекомендаціями Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

"Відповідно до рекомендацій МОК щодо участі спортсменів з російським або білоруським паспортом у міжнародних змаганнях, опублікованих 28 березня, Виконавчий комітет ФІБА прийняв рішення не допустити реєстрацію чоловічої збірної Росії в олімпійських відбіркових турнірах ФІБА 2023 року. Болгарія, як наступна за рейтингом європейська команда, стане останньою збірною, яка візьме участь в олімпійських відбіркових турнірах ФІБА", - йдеться у заяві ФІБА.

Таким чином, замість Росії, яка мала взяти участь у пре-кваліфікації, зіграє команда Болгарії. Загалом Європу у цьому змаганні представлятимуть 16 збірних. Серед них і Україна, що готуватиметься до турніру під керівництвом нового тренера. Інші представники Європи: Бельгія, Боснія та Герцеговина, Хорватія, Чехія, Естонія, Угорщина, Ісландія, Ізраїль, Нідерланди, Північна Македонія, Польща, Португалія, Швеція, Туреччина та Болгарія.

Пре-кваліфікаційний турнір на Олімпіаду-2024 пройде з 12 по 20 серпня 2023 року. У ньому визначаться дві команди (переможці двох груп), які потраплять на Ігри у Парижі. Господар відбіркового змагання визначиться в кінці квітня, коли відбудеться засідання Центральної ради ФІБА. Жеребкування турніру заплановано на 1 травня.

Повернення Росії у спорт: останні новини

На початок