Парамедикиня Юлія "Тайра" Паєвська отримала нагороду за мужність у Білому домі

Парамедикиня Юлія "Тайра" Паєвська отримала нагороду за мужність у Білому домі

Парамедикиня Юлія "Тайра" Паєвська отримала нагороду за мужність у Білому домі
. Парамедикиня та волонтерка Юлія Паєвська (Тайра) виступає перед Гельсінською комісією США, 15 вересня. Фото: АР

Українська парамедикиня й волонтерка Юлія Паєвська у Вашингтоні отримала міжнародну премію IWOC "Найхоробріша жінка світу"Міжнародна премія International Women's Courage Award, також відома як Міжнародна премія Державного секретаря США — американська нагорода, яка щорічно присуджується Державним департаментом США жінкам з усього світу, які проявили лідерство, мужність, винахідливість і готовність до самопожертви заради інших, особливо у просуванні прав жінок., яку вручає Державний департамент США. Церемонія нагородження відбулася у Білому домі.

У Держдепі зазначили, що "Тайра" продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну мужність, захищаючи Україну від російської агресії.

"Волонтерка Юлія Паєвська таємно знімала відео, на яких було задокументовано усі звірства російських військ і вона таємно вивезла карту з цими відео, щоб показати світові, що звірства російських військових. Після того, як її було звільнено з полону, вона і надалі використовує свій голос, щоб розповідати про це і щоби світ знав про це", — заявили під час церемонії представлення "Тайри" до нагороди.

Парамедикиня Юлія "Тайра" Паєвська отримала нагороду за мужність у Білому домі
Парамедикиня Юлія "Тайра" Паєвська отримала нагороду за мужність у Білому домі. Фото: скріншот, Суспільне

Що відомо про Тайру

Юлія Паєвська — українська спортсменка та волонтерка. Понад 20 років вона займається айкідо, має 5 дан та очолює федерацію "Мутокукай Україна". У 2014-му Паєвська на Майдані надавала медичну допомогу пораненим і травмованим.

15 березня під час евакуації жінку затримали на блокпості в селищі Мангуш, що за 15 кілометрів від Маріуполя. Згодом пропагандисти зробили про жінку декілька роликів на російському ТБ. При цьому, за словами віцепрем’єрки Ірини Верещук, Росія заявляла, що не знає, де знаходиться Паєвська.

Наприкінці травня інформаційна агенція Associated Press оприлюднила у своєму сюжеті відео, зняте з нагрудної камери Тайри у Маріуполі до того, як вона потрапила в полон. На записі Тайра допомагає людям та показує наслідки ударів російського війська по Маріуполю. Також на відео є фрагмент, як беруть у полон російських окупантів. У відповідь на запитання місцевих жителів, чи будуть лікувати полонених, волонтерка дає ствердну відповідь.

17 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що українська волонтерка Юлія Паєвська повернулась із полону росіян.

Читайте також

Вона допомогла дістати з-під завалів 66 жінок, дітей, літніх людей. Історія парамедикині Тайри, яка потрапила у полон РФ

"Як маму звільню, то можу поплакати". Донька української парамедика "Тайри" – про полон матері і участь у Invictus Games

На початок