У Маріуполі учні створили еколабораторію

У Маріуполі учні створили еколабораторію

У Маріуполі учні створили еколабораторію
. фото: Суспільне Донбас

Екологічну лабораторію створили учні Маріупольського технологічного ліцею. Вони перевіряють якість повітря та води у місті, перевіряють вміст нітратів у овочах та фруктах. Обладнання для цього отримали від Європейського союзу та ЮНІСЕФ за проєктом UpShift. Як розповіла учасниця проєкту "Еколаб" Олександра Ячменьова, лабораторію вони створили для того, щоб займатись науковою діяльністю та підвищувати екологічну грамотність.

У Маріуполі учні створили еколабораторію
У Маріуполі учні створили еколабораторію. фото: Суспільне Донбас

"У нас в ліцеї багато МАНівців (Мала академія наук України – ред.). Ця лабораторія є просто допомогою людям, і допомогою нашим учням в наукових роботах. Додатково ми можемо сюди приходити та показувати майстер-класи", - розказав учасник проєкту Сергій Манірко.

Для дослідів у лабораторії використовують ліцензоване обладнання: термостат, аналізатори повітря, якості води, мікроскоп, пробірки та реактиви. Його купили за грантові гроші.

"Їм виділили фінансування в сумі 50 тисяч гривень. І вони самостійно складали кошторис, планували свої придбання. Звіти писали", - розповіла кураторка проєкту "Еколаб" Наталія Стєпнова.

У липні учасники еколабораторії планують зробити хімічний аналіз води Азовського моря. Наразі усі отримані результати публікують на своїх сторінках у соцмережах.

Що відомо

  • Проєкт UPSHIFT Україна – це глобальна інноваційна програма ЮНІСЕФ, яка реалізується у 22 країнах Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Команди, які беруть участь у проєкті, можуть отримати грант до 60 тися гривень. Перед втіленням у життя проєкти проходять тримісячний «бізнес-інкубатор», у якому разом з фахівцями команди тестують життєздатність своїх ідей.

Читайте також: Підлітки відкрили центр емоційного розвантаження

На початок