Без Тупікова і Герцена. Київрада перейменувала ще 3 вулиці і провулок

Без Тупікова і Герцена. Київрада перейменувала ще 3 вулиці і провулок

Без Тупікова і Герцена. Київрада перейменувала ще 3 вулиці і провулок
. Фото: Київська міська рада

У Києві у межах декомунізації та дерусифікації перейменували ще чотири міські об’єкти, назви яких пов’язані з Росією та її сателітами. Рішення ухвалили депутати Київської міської ради на засіданні 2 березня.

Як нагадав заступник міського голови — секретар Київради Володимир Бондаренко, у столиці за участі громадськості другий рік поспіль триває процес деколонізації та дерусифікації міської топоніміки. Міська влада попередньо зібрала пропозиції щодо перейменування, далі за назви голосували столичні депутати. Згідно з сьогоднішнім рішенням:

  • у Солом’янському районі вулиця Генерала Тупікова названо на честь Андрія Мельника;
  • у Шевченківському районі Тургенєвську перейменували на вулицю Олександра Кониського, а провулок Герцена стане провулком Бабин Яр;
  • на столичній Оболоні вулиця Аляб’єва називатиметься на честь Гулаків-Артемовських.

"У місті-герої Києві не має бути топонімів, які возвеличують російську імперію та тоталітаристський режим", — наголосив Володимир Бондаренко.

Що відомо про дерусифікацію і декомунізацію в Києві

Київ став лідером серед українських міст за кількістю перейменованих вулиць і площ упродовж 2022 року. Починаючи з серпня 2022 року, у столиці перейменували 237 вулиць, проспектів та бульварів, чиї назви були пов’язані з Росією чи радянським минулим.

Комісія Київради з питань культури і туризму погодила перейменування ще 31 столичної вулиці в межах дерусифікації. У січні стало відомо, що в Києві планують перейменувати ще 27 вулиць, проспектів і парків, назви яких пов'язані з Росією.

Також у столиці стартував третій етап перейменування станцій кільцевої електрички. Проголосувати можна було у застосунку "Київ Цифровий" до 12 лютого.

У Києві створили єдину брошуру, де зібрано всі перейменовані вулиці протягом 2014-2022 років. Також у столиці змінені назви філій Музею історії міста Києва.

На сайті Київради з'явилась петиція проти зміни назви Повітрофлотського проспекту та Повітрофлотської вулиці.

Читайте також

У Бучанській громаді хочуть змінити радянські назви вулиць

На початок