Опитування Суспільного: половина українців регулярно або час від часу донатять. Які види допомоги найпоширеніші

Опитування Суспільного: половина українців регулярно або час від часу донатять. Які види допомоги найпоширеніші

Ексклюзивно
Опитування Суспільного: половина українців регулярно або час від часу донатять. Які види допомоги найпоширеніші
. Володнтери організації Razom for Ukraine збирають гуманітарний вантаж для українців, 8 лютого 2023 року, фото: AP

50% опитаних українців переказують кошти благодійним фондам або на окремі волонтерські збори. Роблять це регулярно 8% опитаних, а час від часу – 42%. Дуже зрідка донатять 26%, зробили це лише один раз – 11%, а ніколи цього не робили – 12% опитаних.

Про це свідчать результати опитування, проведеного компанією Gradus Research на замовлення Суспільного.

Частіше донатять жителі великих міст з населенням понад 50 тисяч, а також молоді люди у віці 18-24 років.

Зазначається, що порівняно з жовтнем 2022 року, українці стали трохи рідше донатити на регулярній основі (різниця -2,3%), але загальний рівень періодичних пожертв залишається сталим (50% в лютому 2023 і 51% в жовтні 2022).

Читайте також: Віра в перемогу України становить 95% – опитування

Види донатів та допомоги

Найпоширенішим видом допомоги є грошова підтримка військових через волонтерські збори, державні та недержавні фонди, а також гуманітарна підтримка людей, які постраждали від війни.

Водночас згідно з опитуванням, українці порівняно з жовтнем 2022 року стали частіше донатити на волонтерські збори на потреби окремих бригад чи військових (+4%) та рідше передавати одяг та речі до волонтерських центрів (-4%).

Невійськові збори продовжують користуватися меншою підтримкою: 4% підтримували тварин та зоопарки, а 6% робили грошові пожертви в фонди та організації на підтримку населення. Ці показники не змінилися з жовтня 2022 року.

13% опитаних українців за останні три місяці були особисто залучені до волонтерської роботи, зокрема займалися організацією зборів, плетінням маскувальних сіток, виготовленням окопних свічок, допомогою у волонтерських центрах тощо.

Читайте також: Як змінився рівень доходів українців після повномасштабного вторгнення Росії — опитування

Також зазначається, що жінки частіше за чоловіків передавали продукти на потреби армії (19% проти 13,5% серед чоловіків) або речі для ВПО (25% проти 17% серед чоловіків) та рідше переказували гроші в недержавні або державні фонди.

Інші види допомоги: 17% купували продукти та залишали їх у спеціальних кошиках в магазинах, 15% переказували гроші на картку або збір на потреби окремих цивільних (на лікування, відбудову житла, квитки виїхати тощо), 6% робили грошові перекази в фонди та організації з підтримки населення (переселенців, літніх людей, дітей, хворих тощо), а 4% — грошові перекази в фонди підтримки тварин або зоопарків.

Дослідження було проведено 21-23 лютого 2023 року компанією Gradus Research на замовлення Суспільного і за підтримки BBC Media Action. За допомогою мобільного додатку GRADUS було опитано 1000 респондентів віком 18-60 років по всій Україні, окрім окупованих територій та зон активних бойових дій. Вибірка відображає структуру населення України віком 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та освітою. Похибка дослідження складає 3,1% з довірчим інтервалом 95%.

Читайте також

В Україні торік в Податковій зареєструвалися майже 2400 волонтерів

Фонд Елтона Джона пожертвував Україні майже 5 мільйонів гривень на медичне обладнання

На початок