У Львові презентували виставку "Натхненні Пінзелем у Годовиці"

У Львові презентували виставку "Натхненні Пінзелем у Годовиці"

У Львові презентували виставку "Натхненні Пінзелем у Годовиці"
. Фото: Суспільне Львів

У Національному музеї імені Андрея Шептицького презентували виставку "Натхненні Пінзелем у Годовиці". Картини, які експонують, створювали художники під час спільних планерів біля костелу Всіх Святих. За словами організаторів, так хочуть привернути увагу до стану пам'ятки архітектури.

Свою картину Сашко Балабай створив способом нанесення кількох шарів фарби. Художник зобразив костел Всіх Святих у Годовиці. Картина доповнила виставку "Натхненні Пінзелем у Годовиці". Експозицію можна оглянути у Національному музеї імені Андрея Шептицького.

"Ця робота — це акустичний живопис. Якщо довго вдивлятися в роботу, то можна побачити рух кульок, а також їх шарудіння. Якщо це не вийшло з першого разу — потрібно якийсь час витратити", — каже Сашко Балабай.

У Львові відкрилась виставка "Натхненні Пінзелем у Годовиці"
Робота Сашка Балабай. Фото: Суспільне Львів

Наталія Проданчук для проєкту створила кілька робіт. В одній з них зобразила елементи храму та доповнила їх своїм баченням.

"Ці потьоки воску, це ніби сама природа береже і оберігає. Вона сумує і плаче, цей віск він оплакує цю нашу історичну спадщину", — каже художниця Наталія Проданчук.

У Львові відкрилась виставка "Натхненні Пінзелем у Годовиці"
Картина Наталії Проданчук. Фото: Суспільне Львів

Наталія Бугайова- Гуменюк працює у авторському стилі, вона створює картини з медичного бинта.

"Ця робота називається "Ангел над Годовицею". Ангел ніби зверху дивиться на зруйнований храм Всіх Святих. Це його, по суті, дім він там народжений, разом з іншими скульптурами, і він ніби охороняє своїм крилом цей храм", — каже художниця Наталія Бугайова- Гуменюк.

У Львові відкрилась виставка "Натхненні Пінзелем у Годовиці"
Картина "Ангел над Годовицею". Фото: Суспільне Львів

Всі роботи створили під час спільних планерів у 2021 та 2022 роках в межах культурно-мистецького проєкту "Під Зорею Пінзеля". Вони відбувались у Годовиці, це — 13 кілометрів від Львова. Тоді участь взяли 35 українських митців.

"Саме в цьому костелі Всіх Святих знаходився колись вівтар Йоана Георгія Пінзеля, саме цей вівтар був окрасою виставки в Луврі 2012 року, яку організовував Борис Возницький. Саме він врятував цей вівтар і до сьогоднішнього дня цей костел знаходиться без даху", — каже авторка проєкту Івона Лобан.

За словами Івони, ця виставка також має на меті привертати увагу не тільки до Костелу у Годовиці, а і до інших пам’яток, які наразі знищує Росія.

Читайте також

У Дрогобичі митець Олександр Максимов створює та розміщує на стінах будинків мозаїку

На початок