Робота Херсонського обласного кардіологічного центру в умовах карантину

Робота Херсонського обласного кардіологічного центру в умовах карантину

Робота Херсонського обласного кардіологічного центру в умовах карантину
. Суспільне Херсон

До трьох відсотків ліжкомісць були зайняті протягом квітня у Херсонському обласному кардіологічному центрі. За час карантину кількість операцій зменшилась удвічі.

Про це кореспондентам Суспільного розказав директор херсонського обласного кардіологічного центру Олег Мазуряк.

"За цей період була виконана 21 операція по імплантації штучного діоритму серця. Це хворі, які потребували негайної імплантації, бо вони втрачали свідомість, серце зупинялося періодично в них. Якщо казати про розхідні матеріали, то вони досить дороговартісні. І це теж проблема. Якщо б вони забезпечувались за рахунок держави, то цих операцій було б набагато більше", - говорить завідувач відділення інтервенційної радіології Костянтин Макієнко.

При оформленні хворим роблять тест на COVID-19. Шостого травня у відділені інтервенційної радіології - два пацієнти. Для порівняння: у 2019 році план по ліжкомісцям було виконано на 108 відсотків, за чотири місяці цього року на 71 відсоток.

З першого квітня медичний заклад отримує кошти від Національного центру здоров’я за надані послуги пацієнтам. Кардіологічний центр отримав 70 відсотків фінансування від минулорічної суми. Вона в свою чергу становила трохи більше 50 відсотків від необхідної, - розказує директор херсонського обласного кардіологічного центру Олег Мазуряк:

"Як ми будемо все це по грошам оплачувати, я не знаю. Нам поки що Національний центр охорони здоров’я і міністерство не дає. Нам дають одне: працюйте, бо вас фінансують до 1 червня. Ми одержали гроші. 3-4 числа всі отримали зарплату. Ми не маємо ні процентів, ні надбавок, ні за чергування вночі".

Щотижня до центру поступає від двох до 4 пацієнтів. Людей, які потребують допомоги, багато. Постійно телефонують з області. Не на повну потужність працює ангіограф, за допомогою якого ставлять кардіостимулятори, роблять коронографію та обстеження серцевих артерій, робиться стентування. Прилад відпрацював уже три режими, -говорить Олег Мазуряк:

"Ми вже 5 років записані на заміну цього апарату. Але так розумію, що найближчим часом у зв’язку з коронавірусом, коштів не знайдеться у місцевому обласному бюджеті, тому що за новим законодавством місцевий бюджет буде поповнювати парк".

Оксана Хлєбус, Григорій Шматко.

На початок