Розміщення російських військ на Запорізькій АЕС ставить під загрозу цивільне населення — Amnesty International

Розміщення російських військ на Запорізькій АЕС ставить під загрозу цивільне населення — Amnesty International

Розміщення російських військ на Запорізькій АЕС ставить під загрозу цивільне населення — Amnesty International
. ЗАЕС. Фото Андрія Бородуліна / AFP через Getty Images

Правозахисна організація Amnesty International констатувала, що розміщення російських військ на Запорізькій АЕС ставить під загрозу цивільне населення.

Відповідний запис з'явився на сторінці організації у Twitter 12 серпня.

"Росія використовує атомну електростанцію в Запорізькій області, Україна, як військову базу. Твердження, які ми отримуємо безпосередньо з Енергодару, – міста, розташованого поруч з атомною станцією, – красномовно говорять про жахливий вплив російської мілітаризації на цивільне населення", зазначили правозахисники.

4 серпня міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала звіт про дії українських військових. Автори стверджували, що українські бійці нібито піддають небезпеці цивільних, створюючи бази та застосовуючи озброєння в житлових районах, зокрема в школах і лікарнях. Доповідь викликала резонанс у суспільстві, а за добу з'ясувалося, що український офіс правозахисної організації не брав участь у підготовці та поширенні доповіді. Глава українського офісу Оксана Покальчук повідомила, що український офіс просив не публікувати цей звіт, однак в міжнародному офісі не дослухались. Через небажання міжнародного офісу Amnesty International зрозуміти некоректність звіту, українська команда Amnesty звільнилася.

7 серпня Amnesty International перепросила за "страждання та гнів" українців через опублікований звіт, але не відмовилася від своїх висновків.

Що відомо

  • 4 березня російські війська захопили Енергодар Запорізької області — місто, в якому розташована АЕС, саму станцію обстріляли. 21 липня стало відомо, що російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС. 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені. 11 серпня російські військові чотири рази обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. В той же день президент України Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів чинити більший тиск на Росію на тлі ядерного шантажу з її боку. У Нью-Йорку 11 серпня відбулось засідання Ради Безпеки ООН, яке Росія скликала через обстріли ЗАЕС начебто з боку українських військових. Україна стверджувала протилежне — станцію обстрілювали росіяни.
Війна. Усі останні новини

Читайте також

США підтримали створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС

Обстріли ЗАЕС: у Нью-Йорку відбулось засідання Ради Безпеки ООН. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Вторгнення Росії в Україну, день 170. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок