У сумській лікарні Святого Пантелеймона 
відкрили хоспісне відділення

У сумській лікарні Святого Пантелеймона відкрили хоспісне відділення

У сумській лікарні Святого Пантелеймона 
відкрили хоспісне відділення
. Фото: Суспільне Суми

Хоспісне відділення на 40 ліжок відкрили в Сумській клінічній лікарні Святого Пантелеймона. Запрацювало воно з початку липня. Кому та як надають допомогу в новоствореному закладі – далі в матеріалі Суспільного.

Пані Наталія зі своїм чоловіком потрапили до паліативного відділення 8 липня. Цьому пацієнту намагаються встановити діагноз. Жінка про їхнє перебування тут каже:

"Отримали стільки уваги за ці два дні: побували в нього всі спеціалісти, були запрошені, і рентген йому в палаті навіть зробили, і УЗД – усе це робили в палаті, тому що він не може пересуватися нині".

У сумській лікарні Святого Пантелеймона 
відкрили хоспісне відділення
Фото: Суспільне Суми

Лілія Йосипівна опинилася в цьому відділенні 1 липня. Жінка самостійно пересуватися не може. Перебуває тут і її чоловік.

"Персонал, звісно, на висоті. Які ж важкі тут лежать. От я не ходяча. Усі прибрані. Треба – переодягнуть, помиють. Бабуся, дідусь або хто завгодно. Голос ніколи не підвищать, і лікарі мені дуже подобаються. Своєму лікарю я говорила: "У ніжки поклонюсь". Я два місяці з цим коліном, я плакала, у мене сльози текли постійно. А от він одразу якось потрапив", - розповідає пацієнтка хоспісного відділення Лілія.

"Дуже добре, що ми потрапили удвох. Тому що я повинен доглядати її, розумієте, я вдома її постійно доглядав. Так, я теж лікуюсь, тому що дуже великі проблеми зі спиною, зараз ось визначили після огляду великі проблеми з нирками, треба робити КТ, я готуюсь на п’ятницю, усе тут безкоштовно. Це дуже подобається. Потім, коли почав жалітися на слух, мене одразу відправили до ЛОРа, теж проконсультували, зробили якісь там огляди. Діагноз такий, що треба слуховий апарат підбирати, але я уже готовий",- говорить чоловік Лілії Станіслав.

У сумській лікарні Святого Пантелеймона 
відкрили хоспісне відділення
Фото: Суспільне Суми

Хоспісно-паліативне відділення у міській лікарні Святого Пантелеймона працює два тижні. Тут надають допомогу понад двадцятеро медичних працівників. Саме відділення розраховане на 40 ліжок. Нині вони зайняті на половину.

"Тут надається паліативна допомога. Що вона включає в себе? Це лікування онкологічних хворих, тяжка стадія і ступінь "четвірка", коли вже не надається допомога: уже ні операцій не можна робити, ні хімії. Тобто лікуються вони симптоматично – надається знеболення. Хронічні захворювання, тяжкі хронічні захворювання, які вже не піддаються лікуванню, вони теж перебувають тут", - каже завідувач паліативного відділення Дмитро Нікітін.

За словами завідувача паліативного відділення, тут здебільшого люди з тяжкими хворобами, які невиліковні: "Більше уваги вони просто потребують і все. Можна відвідувати, заходити. Тут не тільки відвідування, тут і родичі можуть бути. Цілий день можуть бути родичі з ними".

У сумській лікарні Святого Пантелеймона 
відкрили хоспісне відділення
Фото: Суспільне Суми

Раніше у цих стінах лікували хворих на COVID-19.

"Це одноповерхова будівля, де колись був інфекційний корпус. Зроблено відповідно капітальний ремонт і всередині також зроблено ремонт всіх палат, інклюзивність, тобто, там і санвузли, і туалети – усе для того, щоб було зручно. Відділення зникло, тому що захворюваність останнім часом на COVID-19 практично була на нулі, можна сказати, і є хворі, декілька десятків їх на сьогодні. Вони лікуються поруч, у п’ятій лікарні. Є відповідні два договори по паліативній допомозі з НСЗУ. Перший – це стаціонарне лікування, про яке ми кажемо, а також у нас є виїзна бригада паліативна. Також там працюють лікар і дві медичні сестри", - розповідає директор лікарні Володимир Поцелуєв.

За словами очільниці міського управління охорони здоров’я Олени Чумаченко, на території Сумської громади мешкає майже 300 людей, які потребують паліативної допомоги.

"У нас у місті це вже друге відділення хоспісної паліативної допомоги. Ще одне відділення у нас функціонує в 4-й міській лікарні. На сьогоднішній день справді є попит на ліжка такого відділення. При цьому в усіх закладах у нас працюють мобільні паліативні бригади, які виїжджають додому до пацієнтів, до лежачих хворих, які перебувають під супроводом своїх родичів, але медичні працівники їх супроводжують і надають психологічну підтримку в таких родинах, де є такі пацієнти", - каже начальниця управління охорони здоров'я Сум Олена Чумаченко.

За інформацією Олени Чумаченко, хоспісне відділенн відкрили за рахунок коштів ДФРР ­– були зроблені зовнішні ремонтні роботи, а внутрішні роботи виконали силами закладу за гроші Національної служби здоров’я України.

У Сумах планують відкрити спеціалізовану лікарню для пацієнтів, яким потрібна паліативна допомога.

"У планах є, якщо все вдасться зробити по новій реформі по кластерних лікарнях, то я думаю, що в нас четверта лікарня це буде повністю хоспісна лікарня. Думаю, забезпечимо усім необхідним, саме так, як у цій лікарні. Але в цій лікарні 40 ліжок, я думаю, що там буде утричі більше",- розповів міський голова Олександр Лисенко.

Нагадаю, у четвертій міській лікарні в березні 2021 року запрацювало хоспісне відділення на 20 ліжок.

Автор - Анатолій Сердюк

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок