На Рівненщині евакуювали вузькоколійку Кукушку. Охоронець припускає, що більше її не повернуть

На Рівненщині евакуювали вузькоколійку Кукушку. Охоронець припускає, що більше її не повернуть

На Рівненщині евакуювали вузькоколійку Кукушку. Охоронець припускає, що більше її не повернуть
. Фото: Олександр Мельник

На Рівненщині тепловози та вагони вузькоколійки Антонівка — Зарічне, яку в народі називають Кукушка, евакуювали у минулі вихідні. Залізничники також вивезли брухт з приміщень, розповів Суспільному охоронець депо Олександр Мельник.

Речник "Львівської залізниці" Андрій Везденко подію не коментує, пояснивши, що тема пов'язана з безпековими заходами. Зазначимо, що потяг курсував неподалік кордону з Білоруссю.

Кукушка не працювала від початку ковідного карантину. Спершу Укрзалізниця пояснила припинення руху заходами безпеки через COVID-19, а потому додали, що відновлення неможливе через збитковість роботи: на капремонт, зокрема, і мережі, якій понад 100 років, потрібно 900 мільйонів гривень, а щорічний збиток становить понад 20 мільйонів.

Охоронець депо у коментарі Суспільному розповів, що сам процес причетним до роботи вузькоколійки не до кінця зрозумілий, однак, свої припущення тому, що відбулось, у них є.

"Якби була евакуація, вивозили б рухомий склад, тепловози, вагони робочі. А коли забирають все — металобрухт і навіть з бетону виривають труби, домкрати і устаткування, яке нікому не потрібно, кузня і все — то зрозуміло, що назад це їхати не буде", — коментує охоронець депо "Антонівка" Олександр Мельник.

Вузькоколійка Антонівка-Зарічне сполучала 18 сіл на півночі Рівненщини, йдеться про орієнтовно 90 тисяч населення, яке проживає на тих територіях. Крім того, це був і туристичний об'єкт, який відвідували й іноземні туристи.

Що відомо

  • Орієнтовна дата заснування вузькоколійні на Рівненщині 1895 рік, спочатку вона була призначена для промислових потреб регіону. Вузькоколійка має колію шириною 75 сантиметрів (звичайна залізнична – 1,5 метра)
  • Потяг курсував сполученням Антонівка – Зарічне щосереди, п'ятниці та неділі. Кукушка була найдовшою діючою вузькоколійкою в Європі.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок