"99% поліцейських залишилися вірними присязі", — начальник поліції Харківщини про оборону регіону

"99% поліцейських залишилися вірними присязі", — начальник поліції Харківщини про оборону регіону

"99% поліцейських залишилися вірними присязі", — начальник поліції Харківщини про оборону регіону
. Суспільне Харків

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Харківщині загинули 446 цивільних жителів, близько 1,5 тисячі будинків у Харкові зруйновані — і ця статистика зростає щодня. На місця російських обстрілів серед перших прибувають поліцейські. Від їхньої роботи залежить якість збору матеріалів — майбутніх доказів воєнних злочинів у національних та міжнародних судах. Як працює в умовах війни харківська поліція, яка небезпека залишається для харків'ян та чи відомо правоохоронцям, що відбувається на тимчасово окупованих територіях регіону? На кілька питань Суспільного відповів начальник обласного управління Володимир Тимошко.

2 березня російські окупанти обстріляли ракетами Головне управління Нацполіції Харківщини. У будівлі на вулиці Жон Мироносиць загинули люди — точні втрати в поліції не називають. Усередині будівлі — значні руйнування. На фасаді — українські прапори.

Володимир Тимошко, начальник Головного управління Нацполіції у Харківській області: Основне, що треба сказати щодо подій 2 березня, коли близько 9:00 було потрапляння двох ракет, — загинули наші працівники. Все інше немає значення, якщо порівнювати з фактом смерті наших працівників. Будівля зараз непридатна для праці. Що стосується майна, яке там було, все це ми можемо поновити. Ми не можемо поновити людські життя. Серед загиблих — офіцери поліції і не тільки поліції. Я хотів би ще раз висловити слова співчуття родинам загиблих.

Харків знову обстрілюють. Останні обстріли — Олексіївка, Салтівка. Чи це означає, що ворог став ще ближче до міста?

Надання будь-якої зайвої інформації може негативно вплинути на оборону, мешканців міста. З того, що я можу сказати, ситуація з обороною міста Харкова та області контрольована. Цілком і повністю контрольована. Збройні сили, Національна гвардія, поліція, територіальна оборона — всі виконують свої службові обов'язки. Будь-яких панічних настроїв ні в кого немає. Загрози безпосереднього захоплення місту Харкову немає, вона відсутня, загрози повномасштабного вторгнення також немає, тому що ворог зупинений на всіх напрямках. Ворог деморалізований, у великій кількості знищений, у великій кількості потребує перегрупування. Саме тому на теперішній час, можна сказати, що вони видохлися. Будь-яких панічних настроїв допускати не треба.

Чи відомо вам, що відбувається на тимчасово окупованих територіях? Липці, Вовчанськ, Куп'янськ...

Поліція виконує свої функції не тільки на підконтрольній території. Поліція виконує свої функції в тому числі на тій території, де тимчасово перебувають окупанти. Я можу з упевненістю вам сказати, що ми контролюємо всю територію нашої області, тобто ми володіємо повністю всією інформацією, ми реагуємо на інформацію кримінального характеру — за фактами вчинення злочинів на тій території, де в теперішній час перебувають окупанти, також вносяться кримінальні провадження, також розслідуються. Так, ми зараз не можемо мати доступ до деяких осіб, ми не можемо проводити деякі слідчі дії чи оперативно-розшукові заходи, однак, ми їх проводимо в тому числі дистанційно — в місті Харкові, в тих кримінальних провадженнях за тими злочинами, які відбулися саме на тій території. Тобто ми працюємо. Якщо надходить інформація про злочини, ми також її реєструємо. Налагоджено зв’язок з багатьма людьми, які на теперішній час перебувають на території, яку ми можемо назвати тимчасово окупованою, праця йде.

Чи щось відомо про голову Циркунівської громади Миколу Сікаленка, якого окупанти взяли у полон?

У нас є категорія злочинів, віднесена до підслідності СБУ. Є категорія злочинів, віднесена до підслідності поліції. Так, в силу тих чи інших обставин, поліція займається всіма матеріалами. Зокрема, ми також реєструємо матеріали, які підслідні СБУ. В такому разі прокуратура області, яка також працює, в подальшому приймає рішення про визначення підслідності. Крім того, обстріли, які відбуваються, на жаль, щодня, також досліджуються саме працівниками поліції. Слідчі Харківського гарнізону Нацполіції виїжджають на огляди місця подій, оглядають, і матеріали за вказаними фактами надсилають до Служби безпеки для прийняття рішення, бо, як правило, ці дії кваліфікуються за тими злочинами, які підслідні Службі безпеки.

"Ми не орки, ми європейська держава"

Все, що фіксує поліція, чи все збирається за нормами закону? Щоб потім не сказали, що це не доказ...

Все досліджується лише згідно з чинним законодавством. Ми не орки, ми європейська демократична держава, правова держава. Ми відрізняємося від них тим, що ми працюємо в руслі і межах чинного законодавства — це по-перше. По-друге, у подальшому будуть підстави для юридичного доказування вини як окремих посадових осіб держави-агресора, так і держави-агресора в цілому. Для того, щоб це відбулося, потрібно документувати злочини, з першої хвилини їх вчинення, юридично правильно документувати. Саме цим і займається поліція. Тому ми проводимо і слідчі дії, і оперативно-розшукові дії лише в тих межах, які нам дозволяє Кримінальний процесуальний кодекс.

Таких справ зараз уже сотні?

Сотні.

Це стосується і загибелі цивільних людей і руйнувань?

Так і в тому числі.

Щодо цивільних людей. Знаємо, що понад загинули понад 400 харків’ян.

Більше. На жаль, загинули більше 400 осіб з числа мирного населення. На жаль, з них 21 дитина. Ми документуємо всі факти загибелі наших громадян, мешканців міста Харкова та області, документуємо ці факти з метою, щоб ці докази можна було використати у тому числі у міжнародних судах.

Значно зменшилася кількість загальнокримінальних злочинів, у порівнянні з періодом до 24 лютого. Є крадіжки, є вбивства, грабежі. Все це є, але в дуже невеликій кількості.

"Звикати до обстрілів — дуже погана звичка"

Ми бачили людей, які гуляють на вулицях. Які були б ваші рекомендації з огляду на нинішню ситуацію?

Перше: бути уважними до обстановки, яка ззовні існує. Якщо є сигнали повітряної тривоги, то треба займати місця у сховищах, у тих місцях, які надають можливість зберегти власне життя та здоров’я. Ракетні обстріли, артобстріли, на жаль, існують практично постійно. З більшою чи меншою періодичністю. Обстрілюються райони П’ятихаток, Салтівка, ХТЗ, навіть прилітає у більш-менш центр міста. Так, люди останнім часом вийшли на вулицю, людей на вулицях стало більше. Це факт. Чому? На жаль, почали звикати до обстрілів. Це дуже погана звичка. По-друге, все-таки треба зважати на те, що людям потрібна їжа, вода, якісь елементарні побутові умови, для цього люди виходять на вулиці.

Моя рекомендація — не порушувати комендантський час. Якщо мешканці виходять на вулицю у комендантський час, все ж таки вони повинні мати поруч місця, в яких вони можуть сховатися. Будь-якої миті може прилетіти. Уважно стежте за обстановкою, яка існує. Якщо чути звуки, які можуть вказувати на прильоти ракет чи повітряної тривоги, треба реагувати на це.

"99% поліцейських вірні присязі"

Серед поліцейських є факти зради або відмови служити?

Гарнізон харківської поліції налічує понад 7 тис. осіб. Фактично працюючих працівників я казати не буду, однак вона також не є маленькою. Я пишаюся тим, що з першого дня війни, 24 лютого, 99% працівників поліції — вірні своїй присязі, не залишили місця служби. Вони працюють і вдень, і вночі, працюють під обстрілами. Особливо важливими були перші дні. З 24 лютого по 1 березня, коли саме поліція допомагала евакуювати населення, саме поліцейські приїжджали на ту саму Салтівку, ХТЗ, вивозили дітей, вивозили людей. Все це робила поліція. Зараз поліція масово розвозить гуманітарну допомогу. Причому розвозить у ті місця, які малодоступні навіть для волонтерів.

Чи є випадки зради? Я не хочу казати — з поваги до тих поліцейських, які працюють. Можу вам сказати: в штаті Головного управління поліції є такий підрозділ, як Інспекція з особового складу, в тому числі у Харкові працює управління внутрішньої безпеки. Я знаю, що ці підрозділи також працюють 24/7. Кожного працівника, який залишився на тимчасово окупованій території досліджують — його поведінку, вивчаємо, що вони роблять і що робили. За кожним фактом, який, скажімо так, породжує сумнів в чесності поліцейського, порушенні присязі, ми реагуємо 100%. До речі, хочу звернутися до поліцейських, які перебувають на територіях, які тимчасово окуповані росіянами: всі з вас, ті, хто допомагає нам працювати, хто допомагає нашій обороні, будуть відмічені, обов’язково.

На початок