Запорізькі навчальні заклади перейшли на дистанційну форму навчання

Запорізькі навчальні заклади перейшли на дистанційну форму навчання

Запорізькі навчальні заклади перейшли на дистанційну форму навчання
.

Вчителі запорізьких шкіл опановують дистанційну форму навчання у період карантину. Для забезпечення безперервного навчального процесу використовують електронні он-лайн-ресурси. Уроки проводять не виходячи з дому. Вчителі запорізького багатопрофільного ліцею «Перспектива» Олександр Свєт та Інна Манжос повідомили, що використовують дві моделі дистанційного навчання – асинхронну та синхронну. Для першої необов’язкова одночасна участь всіх суб’єктів навчального процесу. Під час другої, фактично, відбувається урок на відстані – за участі педагога та учнів.

Запорізькі навчальні заклади перейшли на дистанційну форму навчання
Олександр Свєт, заступник директора з навчально-виховної роботи, вчитель історії запорізького багатопрофільного ліцею.

«Якщо використовувати асинхронну модель, то тут простіше. Можна використовувати більш звичні для більшості інструменти. Можна використовувати електронну пошту – надсилати дітям домашні завдання, інструкції щодо їх виконання, матеріали для освоєння нових знань. Я переважно зараз використовую синхронний режим. У мене зараз випускний 11 клас, до того ж профільний – історико-правознавчий. Ці діти обрали історію України як предмет ЗНО. Учні бачать перед собою опорний конспект, підручник і програмку, яка дозволяє знайомитись з понятійним апаратом, персоналіями, зокрема ось із першим Президентом України. Використовуємо мапи, будь-які матеріали графічні, текстові, аудіовізуальні. Теж саме, що я використовую під час звичайного уроку за допомогою мультимедійного проектора на дошці», - говорить заступник директора з навчально-виховної роботи, вчитель історії запорізького багатопрофільного ліцею «Перспектива» Олександр Свєт.

Також пан Олександр зазначив, що під час синхронної моделі навчання знання учнів перевіряються та оцінюються або в діалоговому режимі, або за допомогою он-лайн тестування. Загальнодоступний, зручний та безкоштовний інструмент для дистанційного навчання – гугл клас, - підкреслила вчителька інформатики Інна Манжос.

«Чим зручно? По-перше, діти можуть бачити терміни виконання завдань. Вони часто гублять завдання і не можуть потім зорієнтуватись, що їм потрібно здавати. Вчитель має для кожного класу робити будь-які посилання, надавати матеріали, робити тести. Тобто є алгоритм виконання і є матеріали, які треба переглянути для виконання роботи. І видно, хто з учнів які роботи здав, і можна ставити оцінку. Є такий журнал, дитина цю оцінку бачить, і в неї немає зайвих питань, скільки їй виставили», - зазначає вчителька інформатики запорізького багатопрофільного ліцею «Перспектива» Інна Манжос.

При віддаленій формі навчання важливу роль відіграє здатність учня до самоорганізації - підкреслили педагоги.

«Учні, які добре навчаються під час звичайного навчання – на 9, 10, 11 балів, у них все добре, бо у них самоорганізація розвинена, і вони здатні самі розпланувати свій час. Учні, які навчаються не дуже добре, яким треба кілька разів повторювати, щоб вони щось виконали, вони, звичайно, дуже страждають, бо вони не встигають стежити за завданнями і пропускають їх. І страждає оцінка», - каже Інна Манжос.

Нагадаємо: з 12 березня в Україні припинили навчальний процес у звичайному режимі і перевели у формат он-лайн. Триватиме дистанційне навчання до 3 квітня.

На початок