Словацький депутат облив водою прапор України в сесійній залі. Глава МЗС країни вибачився

Словацький депутат облив водою прапор України в сесійній залі. Глава МЗС країни вибачився

У парламенті Словаччині 8 лютого під час затвердження оборонної угоди зі США депутат від ультраправої "Народної партії Наша Словаччина" Андрей Медвецький облив водою прапор України. А його колега Марек Котлеба дав ляпаса одному з депутатів, що тримали прапор.

Про це повідомляють Hospodárske noviny та InfoPost.

"Народна партія Наша Словаччина", яка перебуває в опозиції, вважає оборонну угоду зі США (яка дозволяє американським військовим користуватися двома словацькими аеропортами) загрозою суверенітету країни.

Під час розгляду угоди депутати зривали виступ міністра оборони Словаччини Ярослава Надя і представників партій влади. Так, Медвецький і його однопартієць Петер Крупа стали біля трибуни і розгорнули словацький прапор, заблокувавши її.

Після цього депутати від партії "Свобода і Солідарність" Яна Циганікова та Мирослав Жіяк розгорнули перед ними прапор України. На це Медвецький відреагував, обливши прапор водою з пляшки.

По тому однопартійці Медвецького — Марек Котлеба і Станіслав Мізік — вирвали прапор із рук Жіяка, а Котлеба ще й ударив його по обличчю, від чого в депутата злетіла захисна маска. Головуючий був змушений зробити перерву в засіданні; по її завершенні розгляд угоди перенесли на 9 лютого.

Міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок, який перебував у цей час із візитом в Україні, перепросив за поведінку депутатів. "Мені прикро і ще більше соромно, що це сталося під час моїх переговорів у Києві. Приносимо вибачення дипломатичним шляхом", — написав дипломат у Facebook.

Читайте також: Україна та Словаччина підписали Декларацію про європейську перспективу

Як нагадує Hospodárske noviny, Медвецький був двічі судимий за побиття людини і водіння в стані алкогольного сп’яніння. Марека Котлебу штрафували за продаж одягу з нацистською символікою. А Станіславу Мізіку оголошували підозру за публікацію антисемітських дописів у Facebook — але він уникнув покарання, бо його захист довів, що чоловік не вміє користуватися комп’ютером.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок