Книжковий форум "Книгофест Подоляни" розпочався в Тернополі

Книжковий форум "Книгофест Подоляни" розпочався в Тернополі

Книжковий форум "Книгофест Подоляни" розпочався в Тернополі
. оригінальне

Книжковий форум "Книгофест Подоляни" розпочався в Тернополі. На ньому вперше в Україні представили інтерактивну мобільну виставку "Франко від А до Я" та найбільшу в країні колекцію артбуків. Повідомила організаторка Тетяна Чубак.

У виставковій зоні сім українських видавництв репрезентували літературні новинки. Понад пів тисячі осіб вже відвідали книжковий форум.

Спершу на форумі представили книжку "Родимий край, село родиме". Видання присвячене 500-річчю села Мушкатівка Борщівського району, звідки родом автор ідеї книжки Василь Чубак. Над нею працювали двоє авторів Оксана Гаврилевська та Богдан Мельничук:

"Мені здається, що ця книжка дасть поштовх і іншим селам видавати такі книжки. Було б дуже добре, бо за розвитком краєзнавства наша область - одна з перших в Україні. На щастя, на славу нашій області. І люди будуть мати зразок, як робити такі книжки".

Заступниця директорки Тернопільської централізованої бібліотечної системи Людмила Бойко репрезентувала колекцію артбуків - 70 екземплярів. Розповідає про один з них- артбук у формі кобзи:

"Артбук виготовила четверта бібліотека для дорослих. Часу пішло десь більше пів року на виготовлення цього артбуку. Тут поєднано дуже багато технік. Майстрині виготовляли його своїми руками. І малювали, і використовували також бісероплетіння, вишивання, декупаж".

Свою друковану продукцію на форумі представили сім українських видавництв. На книжкових розкладках - дитяча література, історична, християнська, навчальна, - розповіла Тетяна Васильєва, співорганізаторка книжкового форуму:

"Думаю, що тут понад дві тисячі книг, наразі, на "Книгофесті Подоляни".

На окремій локації розгорнули інтерактивну англомовну виставку-лабіринт "Франко від А до Я" Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка. Її співорганізатор Михайло Кобрин розповів, за основу взяли авторський проєкт франкознавців Богдана Тихолоз та Наталії Тихолоз у художньому оформленні творчої майстерні "Аґрафка". У форматі 3D розповідають про відомого українського письменника Івана Франка. Експозиція займає площу 66 квадратних метрів:

"Висуваються певні книги, і в тих книгах ви можете прочитати поезію Івана Франка українською, а також переклади різними мовами. Команда Дому Франка, музею Франка у Львові зробила цей лабіринт англомовний, який відвідав чотири європейські столиці. Для того, щоб показати постать Івана Франка Європі англомовно, бо це універсальна іноземна мова. Для того, щоб представити Україну, Львів, його творчість по європейських столицях і по тих столицях, які входили в Австро-Угорську імперію, громадянином якої був сам Іван Франко".

Організаторка книжкового форуму Тетяна Чубак розповіла, для чого проводять "Книгофест Подоляни":

"Хочемо, щоб це був такий культурний і освітній захід, який мотивує якраз читати, любити книгу, ходити в бібліотеку".

Книгофест у Тернополі провели вперше. Під час форуму мала відбутися інтелектуальна гра за участю тернопільських школярів. Її організатори заходу відмінили, бо в обласному центрі заборонили проводити масові заходи в приміщеннях. Решту заходів відбулися, бо за словами Тетяни Чубак, законодавство дозволяє це, якщо в приміщенні не більше двохсот людей.

На початок