Ветерану російсько-української війни на автовокзалі "Суми" не видали безкоштовний квиток

Ветерану російсько-української війни на автовокзалі "Суми" не видали безкоштовний квиток

Ветерану російсько-української війни на автовокзалі "Суми" не видали безкоштовний квиток
. Суспільне Суми

Ветерану російсько-української війни, який їхав додому в Чернігів, на автовокзалі "Суми" не видали безкоштовний квиток. Чоловік розповів, що касирка порадила отримати іменний квиток, а вдома просити в місцевих чиновників відшкодування. Незаконними такі дії називає керівниця обласного соцзахисту. Чому не продали, і хто має відшкодовувати такі витрати учасникам бойових дій – у цьому матеріалі.

Не продали квиток, бо не мали підстав

Подія сталась минулого тижня. Тоді, розповів Суспільному чоловік, він мав повернутись від батьків, які живуть в Сумах, додому – в Чернігів.

"Я надав посвідчення учасника бойових дій, але в касі мені сказали, що не можуть реалізувати, і у них немає пільгових місць. Я сказав, що перевізники мають забезпечити пільгові місця, на що мені в касі сказали, що програма не пропустить пільговий квиток і порекомендувала придбати повний квиток за повну вартість і потім звернутися до своєї державної адміністрації на відшкодування мого переїзду", – розповідає Віталій Кирилов.

Ветерану російсько-української війни на автовокзалі "Суми" не видали безкоштовний квиток
Суспільне Суми

Їхати Віталій мав автобусом із обласного автовокзалу. Начальник станції Олександр Шпак, каже: касирка не винна, бо не мала підстав видавати такий квиток.

"Ми не мали можливості продати квиток даному представнику пільгової категорії, бо в цьому випадку між перевізником і органом соціального захисту не було і на сьогодні немає укладеного договору на компенсацію пільгових перевезень", – пояснює начальник автовокзалу "Суми" Олександр Шпак.

Перевізник каже: не компенсували пільги за минулий рік, а у соцзахисті стверджують, що договору не було

З його слів, обслуговує маршрут, яким мав їхати учасник бойових дій, приватний перевізник Ігор Будник. Він сказав, що договір не підписав, бо з ним не розрахувались за пільгові перевезення ще за минулий рік.

"На цьому маршруті заборгували 10 тис. грн. Не влаштовує по акту розбіжностей – вони обмежують вартість відшкодування і, зрозуміло, що 85%. Безкоштовно зараз ніхто не може працювати: або стоїть питання закрити, або їздити за повну вартість. Я запропонував їм виплатити, відповідно до протоколу розбіжностей, а віз і нині там. Я знаю перевізників, яким по 300 тис. грн винні", – розповідає перевізник Ігор Будник.

Договір на відшкодування коштів за перевезення пільговиків укладається між перевізником та відділом соцзахисту за місцем реєстрації перевізника.

"Понад 95% перевізників, які виконують у нас перевезення пасажирів на автобусних маршрутах підписали договори на відшкодування коштів за пільгові перевезення. Але є такі перевізники, як і той, що обслуговую маршрут "Суми-Чернігів", який відмовився від підписання такого договору. Ми направимо відповідний лист на Міністерство інфраструктури. Міністерство, як замовник, повинно вплинути на цього перевізника. З ним відповідний дозвіл повинен бути анульований", – говорить директор обласного департаменту інфраструктури Володимир Дудченко.

Гроші, з яких відшкодовують пільгові перевезення, акумулюють в обласному бюджеті. Туди ж їх мають перераховувати бюджети громад, розповіла Людмила Мусіяка, представниця обласного департаменту соцзахисту. За її словами, на початок цього року, приватним перевізникам вони завинили близько 4 млн грн. Зараз прораховують кошти для фінансування програми на рік 2022-й.

"На 12-те число ситуація склалась таким чином, що громади прийняли рішення стосовно перерахування коштів більше ніж 70% від 16 млн грн. Фактично перерахували кошти на 50%. Ми розраховуємо, скільки кожна громада повинна перерахувати до обласного бюджету. По-перше, це кількість пільговиків, які проживають на території громади, а друге – фінансову спроможність громади. На цей рік передбачається 16,4 млн грн для відшкодування саме перевізникам", – розповідає Людмила Мусіяка.

Ветерану російсько-української війни на автовокзалі "Суми" не видали безкоштовний квиток
Суспільне Суми

Обласна програма працює з 2016 року, тоді держава перестала фінансувати пільгові перевезення. На початок цього року в області було шість громад, які не брали участі у фінансуванні обласної програми. Зараз залишилась одна – Конотопська громада. Як раніше пояснював Суспільному її голова – Артем Семеніхін, не долучились, бо мають свою міську програму відшкодування проїзду пільговикам.

Віталій Кирилов відбув в зоні бойових дій чотири ротації. У 2014 році в складі гаубичного самохідного артдивізіону брав участь у визволенні Рубіжного, брав участь у деблокуванні та утримуванні безпечного коридору до Луганського аеропорту для постачання боєприпасів та харчів захисникам летовища. Як розповів Віталій Кирилов, до Сум із Чернігова він дістався безоплатно – за пільговим квитком. А назад, каже, дістався попутним транспортом. Чи йти до суду – думає.

Що відомо

  • Законодавство України передбачає, що учасники бойових дій мають право на пільговий проїзд на всій території України не залежно від місця проживання на всіх видах маршрутів і всіх видах наземного транспорту, крім таксі.
На початок