На Івано-Франківщині у Верховинській громаді бракує грошей на опалення п’яти закладів освіти

На Івано-Франківщині у Верховинській громаді бракує грошей на опалення п’яти закладів освіти

Марафон
На Івано-Франківщині у Верховинській громаді бракує грошей на опалення п’яти закладів освіти
. Суспільне Карпати

У Верховинській громаді, що на Івано-Франківщині, у п'ятьох закладах освіти під час опалювального сезону може призупинитися навчальний процес. Про це кореспондентці Суспільного повідомив голова Верховинської громади Василь Мицканюк. За його словами, у чотирьох школах та одному дитячому садку встановлене електроопалення, проте грошей на оплату електроенергії громаді бракує.

Верховинський садочок "Сонечко" відвідує понад 180 вихованців. Попри модернізацію системи опалення, грошей на електроенергію садочку бракує. Заклад відкрили у 1971 році. З того часу опалювали тільки за допомогою електроенергії. Зараз у найбільших приміщеннях площею 49 м², де сплять та граються діти, адміністрація закладу, за словами директорки Тетяни Коржук, намагається підтримувати температуру не нижче +19℃.

Директорка дитячого садочку "Сонечко" Тетяна Коржук
Директорка дитячого садочку "Сонечко" Тетяна Коржук. Суспільне Карпати

"У нас були старі батареї, ми на "євро" поміняли. Це — економніше, тому що відразу, коли я вмикаю, за хвилин 30 уже відчувається тепло. І хоча по грошах набагато менше потрібно платити, але все-таки багато. В нас практично видатки йдуть на заробітну плату і на електричне опалення. Дитсадок має два корпуси – основний і ще один корпус, то в нас у рік на електричне опалення йде до 400 тисяч", — каже Тетяна Коржук.

Дитячий садочок "Сонечко"
Дитячий садочок "Сонечко". Суспільне Карпати

Понад 30 років працює вихователькою у садочку "Сонечко" Світлана Копитко. Жінка розповідає, якщо не підтримувати відповідну температуру в зимовий період, то діти почнуть частіше хворіти.

Понад 30 років працює у садочку "Сонечко" Світлана Копитко
Понад 30 років працює у садочку "Сонечко" Світлана Копитко. Суспільне Карпати

Без тепла може залишитися й Верховинський ліцей. Електрична система опалення функціонує тут з 2004 року. З того часу її капітально не ремонтували, каже заступниця директора з навчально-виховної роботи Тетяна Александрова.

Верховинський ліцей може залишитися без тепла
Верховинський ліцей може залишитися без тепла. Суспільне Карпати

"Напевно, ТЕНи вже вийшли з ладу і потребують заміни. Також потребує очищення повністю система труб. У багатьох класних приміщеннях у нас виходять з ладу батареї, — каже Тетяна Александрова. — В середньому в місяць оплата за електроенергію становить 128 тис. грн. Ця сума змінюється залежно від температурного режиму в опалювальний сезон. У ліцеї продовж цього часу температура не є високою і коливається від 16°C".

Заступниця директора з навчально-виховної роботи у Верховинському ліцеї Тетяна Александрова
Заступниця директора з навчально-виховної роботи у Верховинському ліцеї Тетяна Александрова. Суспільне Карпати

Учениця 9-А класу Верховинського ліцею Тетяна Максим'юк каже, що взимку у навчальному закладі доводиться сидіти у куртці.

"У хімічному кабінеті холодно і в фізичному найбільше холодно. І в класах сидимо в куртках взимку, тому що холодно. Можемо не знімати куртки цілий день. Хворіємо часто", — каже Тетяна Максим'юк.

У холодно пору діт на уроках сидять у куртках
У холодно пору діт на уроках сидять у куртках. Суспільне Карпати

Однокласниця Тетяни Вікторія Ганноцька пригадує, що коли вони навчалися у початковій школі, класи там були набагато тепліші: "Сиділи без курток і в коридорах, і в класах, у спортзалі. Тобто було добре опалення. Наприклад, минулої зими надзвичайно було холодно. Бувало таке, що навіть відпускали додому, настільки було холодно. Сиділи у куртках".

Через холод, погану вентиляцію та дах, який протікає, на стелі спортзалу утворився грибок.

У спортзалі на стелі з'явився грибок
У спортзалі на стелі з'явився грибок. Суспільне Карпати

"Ми спеціально повісили в спортивному залі термометр, і в нас минулої зими, коли були такі проблеми з опаленням, температура сягала 11°С-12°С. Діти були вимушені займатися одягнутими. В кінцевому результаті нам треба було б нормальну систему опалювання та вентиляції, бо в цілому, самі розумієте, має бути циркуляція повітря. Діти набігаються, збирається пилюка за роки і вони потім всім цим дихають", — розповів учитель фізкультури Роман Квіцев.

На Івано-Франківщині у Верховинській громаді бракує грошей на опалення п’яти закладів освіти
На Івано-Франківщині у Верховинській громаді бракує грошей на опалення п’яти закладів освіти. Вчитель фізичного виховання Роман Квіцев

За словами голови Верховинської територіальної громади Василя Мицканюка, до кінця року їм не вистачає 3 млн 846 тис. грн на оплату за енергоносії. Причина, каже Василь Мицканюк, полягає в тому, що перші місяці вони оплачували за електроенергію підприємству "Укрінтеренерго" (постачальник "останньої надії"виступає гарантом енергозабезпечення: забезпечує постачання споживачу, коли комерційні постачальники з тих чи інших причин цього робити не можуть. ), тарифи, якого вищі від тих, що згодом перемогли у тендері.

"Надіємося, що може буде якесь незначне перевиконання нашого селищного бюджету за 10 місяців, може тоді вдасться уточнити. Якщо цього не буде і не буде допомоги з інших джерел фінансування, – доведеться закривати заклади, бо не буде чим платити за електроенергію. Я думаю, що це проблема не нова – постійно не вистачало грошей. Єдине, що раніше, наскільки я пам’ятаю, все ж таки були розподілені деякі кошти з обласного бюджету і все ж таки кожного разу допомагали районним бюджетам, адже вони раніше фінансувалися з районного бюджету", — каже Василь Мицканюк.

Суспільне звернулося за коментарем до виконувачки обов’язків начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Ірини Лакізи. За її словами, у департаменті освіти їй повідомили, що всі заклади освіти області фінансуються лише з бюджетів громад. У департаменті фінансів облдержадміністрації на телефонні дзвінки кореспондентів не відповіли, тому Суспільне надіслало інформаційний запит.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок