На Херсонщині жителі Новотроїцького не можуть дивитися українські канали

На Херсонщині жителі Новотроїцького не можуть дивитися українські канали

На Херсонщині жителі Новотроїцького не можуть дивитися українські канали
. Суспільне Херсон

Місяць як закодували українські телеканали чотири медіагрупи "Star Light Media", "1+1 Media", Inter Media Group, "Медіа Група Україна". Що дивляться зараз жителі прикордонного Новотроїцького, - вони розповіли Суспільному.

Любов та Микола Братковські говорять, коли закодували 24 українські телеканали, жителі Новотроїцького не зрозуміли, для чого це було зроблено? Хто виграв від цього?

Микола Братковський, житель Новотроїцького району:

"За допомогою українських телеканалів ми дізнавались, що в нас де робиться, куди йде країна, чого ми домоглися, як наші діти там воюють, які успіхи в країні. Зараз ми всього цього позбавлені. Зараз, нам дають російські телеканали, дивіться, що робиться в Сахаліні, яка там глибина озера Байкал. Мені хочеться знати, що в Україні відбувається. За свою не велику пенсію, я не можу купити собі тюнер. Чому не можна все було залишити? Чому розв’язали руки російській пропаганді?".

Дивитись закодовані канали відтепер можна, підключивши до двох офіційних провайдерів послуг супутникового телебачення XTRA TV або Viasat або скориставши іншими типами телебачення. "У нас немає зайвих грошей", - говорить жителька Новотроїцького району Любов Братковська:

"Не тільки пенсіонери, навіть робочі. Люди, які працюють за копійки, не можуть купити ці тюнері. Виходить, що зараз ми не можемо нічого дивитись. У пенсіонерів пенсія трохи більше 1000 грн. На ліки не вистачає коштів. Ось і сидимо,дивимось те, що бачимо. Це не правильно. Не знаю, що ще треба сказати, щоб нас почули".

"Зараз я дивлюсь тільки три українські телеканали UA:Перший, ZIK, 24 канал. Вони залишились у вільному доступі", - розповідає бібліотекарка Надія Ільїна:

"Шкодую, бо у мене зараз супутникове телебачення. Найближчим часом, куплю T2, дуже шкодую і сумую за українськими телеканалами, які ми дивились".

Надія Васильєва, жителька Новотроїцького району:

"Т2 у мене вже з 2011 року. Я не дивилась російські телеканали. В мене 32 українські телеканали. Я придбала Т2 2011-го року, на той час він коштував 650 грн. Для мене це також була велика сума".

Чому "1+1 Media" та "Медіа Група Україна" вирішили закодувати канали?

Директор департаменту мовлення холдингу "1+1 Медіа" Андрій Мальчевський, вважає - кодування зменшить піратство на телевізійному ринку.

"По-перше, у нас є зобов"язання перед правовласниками контенту, який ми закуповуємо. По-друге - це боротьба з піратством. У нас дуже поширене зараз піратство, і ми як раз, якщо брати світові рейтинги, то ми по піратству в лідерах".

Закодувати сигнал своїх каналів хотіли ще сім років тому, розповідає PR-Директор "Медігрупи Україна" - Олена Шрамко. Та через повільну відмову від аналогового телебачення зробити раніше це не могли.

"Це перш за все економічне питання. Ми, як і будь-який бізнес думаємо звідки нам отримувати прибутки. Абоненти кабельних мереж, абоненти інтернет-телебачення - всі ці люди сплачують, а лише, приблизно чотири мільйони домогосподарств, вони не сплачують за цю послугу. Тобто, ми вирівнюємо в правах наших глядачів".

Анна Тонг, Григорій Шматко.

На початок