У Черкасах дівчині пересадили кістковий мозок ровесника з Німеччини. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

У Черкасах дівчині пересадили кістковий мозок ровесника з Німеччини. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

У Черкасах дівчині пересадили кістковий мозок ровесника з Німеччини. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Суспільне: Черкаси

У Черкасах вперше в Україні лікарі пересадили кістковий мозок дорослій пацієнтці від неродинного донора. Кістковий мозок пересадили 18-річній Еліні Торопенко у серпні. 16 вересня вперше після операції вона зустрілась із рідними.

Як повідомила Суспільному засновниця всеукраїнської платформи донорства Ірина Заславець, кістковий мозок привезли від її ровесника з Німеччини. Операцію зробили 19-го серпня в Черкаському обласному онкодиспансері.

Восени 2019-го року дівчина захворіла на гостру мієлоїдну лейкемію. Ускладнювала лікування мутація генів. Після курсів хіміотерапії хвороба відступила, але мутація зберігалася. Дівчина була на підтримуючій терапії, однак у травні 2021-го рак повернувся.

Шансом на порятунок була трансплантація кісткового мозку. Серед родини донорів не було, а на коштовну операцію за кордоном не дозволяв полетіти стан Еліни.

У Черкасах дівчині пересадили кістковий мозок ровесника з Німеччини. Це перша подібна операція
Суспільне: Черкаси

Завдяки Українському реєстру донорів кісткового мозку у Світовому реєстрі вдалося знайти повністю сумісного з дівчиною донора. Це 19-річний хлопець з Німеччини.

"Більшість людей думає, що ТКМ (трансплантація кісткового мозку —ред.) — це якесь складне хірургічне втручання. Але ні. ТКМ на вигляд схоже на переливання крові: Еля лежить на ліжку, в руках — телефон, де на зв’язку мама і коханий. Клітини під'єднують і починається трансплантація", — розповіла Ірина Заславець.

Еліна розповіла, що почувається нині добре і щаслива, що пересадка відбулася не за кордоном, а дома. Також дякує донору, який дав їй цей шанс, а ще — лікарям і всім, хто її підтримував.

Що відомо

Донині всі дорослі українці із раком крові чи апластичною анемією, яким потрібна була донорська трансплантація кісткового мозку (ТКМ), мусили їхати за кордон. Вартість такої операції — від 110 тисяч доларів. Лише торік наша держава спрямувала в іноземні клініки за ТКМ 413 мільйонів гривень. Туди відправили 139 дорослих українців.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок