Депутати Франківської облради просять відкрити у Шибеному пропускний пункт на кордоні з Румунією

Депутати Франківської облради просять відкрити у Шибеному пропускний пункт на кордоні з Румунією

Депутати Івано-Франківської облради звертаються до прем’єр-міністра та Верховної Ради, щоб відкрити пропускний пункт на українсько-румунському кордоні у селі Шибене Верховинського району. Звернення під час сесії обласної ради зачитав депутат Тарас Виноградник.

За його словами, перемовини про облаштування переходу та пункту пропуску між Україною та Румунією на території Івано-Франківщини велися з 1994 року. Зараз 16 областей України, які межують з іншими державами, мають такі пропускні пункти, окрім Франківщини, у якої є 49 км спільного кордону з Румунією.

"У вересні 2019 року делегація з Івано-Франківщини та керівництво Марамуреського повіту підписали резолюцію про відкриття міжнародного пункту пропуску. 15 липня 2021 року у Верховній Раді 313 депутатів підтримали запит до президента щодо необхідності міждержавного пункту пропуску з румунським кордоном в Івано-Франківській області. Голова Верховної ради відправив депутатський запит президенту", — розповідає Тарас Виноградник.

З його слів, 5 серпня на запит відреагував президент і відправив документи прем’єр-міністру. 11 серпня Денис Шмигаль доручив Кабміну відреагувати у двотижневий термін.

"Ми б мали мати результати станом на 1 вересня. Зараз здійснюється і програма "Велике будівництво". Однак про кордон у Шибеному нічого не згадується, — говорить Виноградник. — Передбачено виділити 10 млрд на фінансування будівництва переходів з державами, де Україна має кордони, але про перехід в Шибеному немає жодного слова. Уряд також передбачає фінансування щодо облаштування кордонів з Білоруссю та Росією, які між собою підписали 28 угод про співпрацю. З цими державами планують збудувати 10 переходів".

Про відкриття пункту пропуску у Шибеному уряд не згадав у жодному документі, каже Тарас Виноградник.

"З 15 вересня подається проєкт бюджету на 2022 рік. Хотів би, щоб підтримали це звернення без політики, без фракцій, без прапорів, і нагадати уряду, що є доручення президента та запити, підтримані Верховною Радою", — додав Тарас Виноградник.

Як йдеться у тексті звернення, за попередніми розрахунками вартість будівництва пункту пропуску на кордоні — понад 3 млрд грн.

Заступник голови обласної ради Василь Гладій сказав, що Івано-Франківська облдержадміністрація повинна підготувати звернення та документи про співпрацю.

Це звернення підтримали 66 депутатів обласної ради.

Читайте також

  • На Прикарпатті у селі Шибене хочуть відкрити пункт пропуску на кордоні з Румунією
  • Від бальнеологічного курорту до закинутого села. Чим живе Буркут у ХХІ столітті

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок