"Червона рута" на UA: КУЛЬТУРА: як фестиваль змінив музичне обличчя України

"Червона рута" на UA: КУЛЬТУРА: як фестиваль змінив музичне обличчя України

"Червона рута" на UA: КУЛЬТУРА: як фестиваль змінив музичне обличчя України
.

22 та 23 серпня о 20:40 UA: КУЛЬТУРА покаже два збірні концерти фестивалю "Червона рута" зі власних архівів Суспільного мовника: "Червона рута. Як це було. 89" та "Червона рута. Як це було. 2009", присвячений 20-річчю фестивалю.

"Червона рута" — перший молодіжний фестиваль української пісні. У вересні 1989 року він дебютував у Чернівцях на батьківщині видатного співака й композитора Володимира Івасюка. Тоді про себе заявили десятки українських гуртів, звучала як популярна, так і рок-музика. На "Червоній руті-1989", попри пильну увагу радянських спецслужб, постійно здіймалися прапори України, звучав український гімн.

На думку лауреата першого фестивалю Едуарда Драча, "подібних до “Червоної рути” фестивалів не було до цього і, можна сказати, не було потім. Тому що він являв собою водорозділ між двома епохами — епохою радянського союзу й епохою вже незалежної України".

До запису концерту 1989 року увійшли також сучасні інтерв’ю з музикантами гурту "Брати Гадюкіни", Марією Бурмакою, Павлом Дворським, Галиною та Лесею Тельнюк, Інесою Братущик (гурт "Мальви"), Мар'яном Гаденком (гурт "Розмай»), бандуристом і згаданим уже поетом-бардом Едуардом Драчем. Зірки ділитимуться спогадами про першу "Червону руту", настрої українців і тодішні відчуття початку нової епохи в українській музиці.

«“Червона рута” повністю змінила музичне обличчя нашої країни. До того його просто не було, такого яскравого й особистісного. Воно входило до загальної радянської естради. Тоді навіть відбувалася дискусія, чи можлива популярна пісня українською мовою? І саме “Червона рута” довела, що таке можливо: вона є. І це прекрасно», — пригадує співачка й композиторка Леся Тельнюк.

"Червона рута" на UA: КУЛЬТУРА: як фестиваль змінив музичне обличчя України

Спогадами ділиться і співачка Марія Бурмака, ще одна учасниця першого фестивалю: "Це був Радянський Союз. І після “Червоної рути” мене навіть викликали в певний відділ університету й запитали, що це я співала за пісні на вірші Олександра Олеся “Ой не квітни, весно, мій народ в кайданах”? Але я принесла книжку, яка була видана в радянський час".

20-та ювілейна "Червона рута" знову відбулася у Чернівцях 2009 року і була присвячена якраз найпершому фестивалю. Тоді серед переможців були відомі нині гурти "ДахаБраха", "Гапочкa", "TaRuta". Також відвідали Чернівці переможці попередніх років — "Тартак", "Плач Єремії", Катя Чілі, "Брати Гадюкіни", ВВ та інші. Загалом у ювілейному фестивалі взяли участь понад 400 учасників.

Переглядайте концерт на суспільному телеканалі UA: КУЛЬТУРА, а також онлайн на сайті або у мобільному застосунку suspilne.tv для iOS та Android. Концерти в адаптованому форматі виходитимуть і на Радіо Промінь.

На початок