В Одесі суд продовжив арешт для фотографа Нікіфорова та збільшив строки розслідування

В Одесі суд продовжив арешт для фотографа Нікіфорова та збільшив строки розслідування

Ексклюзивно
В Одесі суд продовжив арешт для фотографа Нікіфорова та збільшив строки розслідування
. Суспільне Одеса

Слідчий суддя Київського районного суду Віктор Чаплицький продовжив цілодобовий домашній арешт для фотографа Євгена Нікіфорова, якого підозрюють у скоєнні смертельної дорожньо-транспортної пригоди, та збільшив строки досудового розслідування ще на 2 місяці. Про це повідомила кореспондентка Суспільного.

Із клопотанням про збільшення терміну досудового розслідування звернувся прокурор Олександр Захар'єв. За його словами, дедлайн у розслідуванні спливає 15 липня. Однак наразі провели не всі слідчі та процесуальні дії, а комплексна судово-медична та транспортно-трасологічна експертизи ще в роботі. Тому прокурор наполягав на продовженні досудового розслідування ще на два місяці. Суддя Чаплицький задовольнив клопотання та продовжив строки до 15 вересня 2021 року.

"Виходячи з позиції сторони обвинувачення, в справі мають бути результати трьох комплексних експертиз. Висновки двох вже є, наразі очікуємо на третю. Тому й продовжили строки досудового розслідування", – пояснила Суспільному адвокатка Нікіфорова Іванна Блохіна.

Одеський суд продовжив арешт для фотографа Нікіфорова та збільшив строки досудового розслідування
Суддя Віктор Чаплицький. Суспільне Одеса

Одеський суд продовжив арешт для фотографа Нікіфорова та збільшив строки досудового розслідування
Євген Нікіфоров та його адвокати –Іванна Блохіна та Юрій Жовтан. Суспільне Одеса

Також суддя продовжив цілодобовий домашній арешт для Євгена Нікіфорова з можливістю відвідувати лікарів та медичні установи. На такому рішенні наполягали представники прокуратури. На їхню думку, ризики щодо переховування від слідства чи скоєння нового злочину з боку підозрюваного залишилися.

Натомість захисники фотографа запевнили, що весь час, відколи триває досудове розслідування, Нікіфоров мав добру поведінку і вчасно з'являвся на всі виклики правоохоронців. Крім того, на думку адвокатів, підозра необґрунтована та не відображає тих обставин, які відбувалися на місці подій. Адвокат Юрій Жовтан запевнив, що захист буде оскаржувати продовження запобіжного заходу. Крім того, адвокати подали апеляційну скаргу щодо зняття арешту з автомобіля фотографа.

Сам Євген Нікіфоров на суді заявив, що після домашнього арешту стан його здоров'я "значного погіршився". Зокрема 1 липня в медзакладі Києва йому провели операцію через проблеми зі спиною. Наразі підозрюваний скаржиться на складнощі з пересуванням та необхідність постійно перебувати під наглядом лікарів. За словами фотографа, реабілітація триватиме три місяці. До того ж у підозрюваного нібито з'явилися психологічні проблеми, тому він звернувся до психотерапевта.

Також під час судового засідання стало відомо, що за заявою Євгена Нікіфорова та його брата поліція внесла відомості до ЄРДР за статтею про грабіж, поєднаний з насильством. Більш того, Євген офіційно отримав статус потерпілого. Наразі призначено проведення слідчого експерименту за участю Нікіфорова та його брата, їх вже допитали. Статус підозрюваного в цьому кримінальному провадженні поки що ніхто не отримав, оскільки, за словами адвокатки Іванни Блохіної, "слідство для цього поки не бачить підстав та не провело всіх потрібних слідчий дій".

Одеський суд продовжив арешт для фотографа Нікіфорова та збільшив строки досудового розслідування
Прокурор Олександр Захар'єв. Суспільне Одеса

Нагадаємо, фотографа Євгена Нікіфорова підозрюють у скоєнні дорожньо-транспортної пригоди у селі Василівка Одеського району, внаслідок якої загинула людина. За версією слідства, чоловік збив 37-річного Ігоря Буздужу та втік з місця дорожньо-транспортної пригоди. Від отриманих травм чоловік помер. Згодом водія та автівку розшукали у Білгороді-Дністровському районі.

Натомість адвокат підозрюваного Денис Пономаренко запевнив Суспільне, що на Нікіфорова напали, і через це він намагався втекти. За словами захисника, фотограф разом із братом подорожували Одеською областю та робили знімки для власного проєкту. Під час зйомки у селі Василівка біля їхньої автівки припаркувся автомобіль, з якого вийшли двоє чоловіків у стані алкогольного сп'яніння. Після цього один із них начебто почав у "грубій формі" погрожувати та вимагати Євгена віддати йому техніку.

17 березня колегія суддів Київського районного суду Одеси обирала запобіжний захід для Нікіфорова. Прокуратура наполягала на триманні під вартою, тоді як адвокат вимагав взагалі закрити справу. Суд відправив Нікіфорова під нічний домашній арешт. Адвокати фотографа подали апеляційну скаргу, але суд посилив запобіжний захід, відправивши чоловіка на цілодобовий домашній арешт.

Читайте також

  • Фотографу Євгену Нікіфорову продовжили домашній арешт, захист подав апеляцію
  • Фотографа Євгена Нікіфорова відправили під цілодобовий домашній арешт
  • На Одещині розшукали водія, який збив людину та втік з місця ДТП

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок