У Вінниці відбулась акція на підтримку ув’язненого в Криму українського журналіста

У Вінниці відбулась акція на підтримку ув’язненого в Криму українського журналіста

У Вінниці відбулась акція на підтримку ув’язненого в Криму українського журналіста
. Журналіст Владислав Єсипенко. Фото: Кримська солідарність

На Європейській площі у Віннниці о пів на сьому вечора відбулася акція на підтримку політв'язня Владислава Єсипенка. Зорганізували акцію Кримська правозахисна група, центр прав людини "Зміна" і Національна спілка журналістів України.

Організатор акції Евнер Шерфієв розповів присутнім про затримання, тортури та умови, у яких перебуває Єсипенко.

Також попросив охочих написати листи-підтримки. Вони мають бути російською мовою та без політичного підтексту. Тоді є ймовірність, що такі повідомлення пройдуть російську цензуру.

У Вінниці відбулась акція на підтримку ув’язненого в Криму українського журналіста
Суспільне Вінниця

У соцмережах Шерфієв просить користувачів долучитися до флешмобу “Free Єсипенко”. Для цього потрібно сфотографуватися з портретом Владислава Єсипенка та позначити своє місто. Шерфієв додає, так можна показати, що затриманих в окупованому Криму політв’язнів підтримує вся Україна.

Нині окупаційний райсуд в Сімферополі продовжив арешт фрілансеру Радіо Свобода (проект Крим.Реаліі) Владислава Єсипенко на 6 місяців.

Зазначається, що Єсипенко залишиться в СІЗО до 18 січня цього року. Адвокати поки не коментували рішення російського суду.

Читайте також: "Ми з тобою вже побратими". Сенцов написав листа заарештованому в окупованому Криму журналісту

Справа Владислава Єсипенка

Владислав Єсипенко є позаштатним журналістом "Радіо Свобода", висвітлював соціальну та екологічну проблематику, знімав опитування кримчан. Затриманий ФСБ Росії в окупованому Криму 10 березня 2021 року за звинуваченням у шпигунстві на користь України, а також зберіганні в автомобілі "саморобного вибухового пристрою".

Майже місяць до Єсипенка не допускали адвокатів. Водночас в інтерв'ю російському державному телеканалу "Крым 24" Єсипенко нібито підтвердив, що дублював відзняті відео українським спецслужбам. На засіданні суду в Сімферополі, куди допустили незалежного адвоката, Владислав Єсипенко заявив про тортури з боку російських спецслужб.

Що відомо

  • Журналісту Владиславу Єсипенку інкримінують частину 1 статті 223-1 Кримінального кодексу Росії – чоловік нібито збирав інформацію для українських спецслужб, а у власній в автівці мав саморобну вибухівку. Стаття передбачає до шести років позбавлення волі.
  • 26 травня підконтрольний РФ Верховний суд Криму відхилив апеляцію на продовження арешту фрілансера Владислава Єсипенка. Таким чином, він залишився під арештом у СІЗО як мінімум до 11 липня 2021 року.
  • 30 квітня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя продовжив на 2 місяці арешт Єсипенку.
  • 23 березня незалежні адвокати мали оскаржити запобіжний захід для Владислава. Хотіли змінити утримання в ізоляторі на будь-який інший дозволений законом захід. Але Владислава до суду не привезли, засідання відклали.
  • 19 березня дружина журналіста звернулася до президента Володимира Зеленського, МЗС та правозахисників. У листі просить сприяти звільненню Владислава Єсипенка – внести його до списку обміну.
  • Раніше повідомлялося, що експертиза не знайшла відбитків пальців арештованого в Криму фрілансера Радіо Свобода Єсипенка на "вилученій" у нього гранаті.
  • Дружина журналіста Катерина Єсипенко повідомила, що Владиславу інкримінують ще одну статтю обвинувачення.
  • 3 травня, в День свободи преси, Катерина Єсипенко заявила, що її чоловіка змусили дати свідчення під тортурами.

На початок