Що робити при укусах комах. Поради лікаря

Що робити при укусах комах. Поради лікаря

Що робити при укусах комах. Поради лікаря
. Ілюстративне фото/Pixabay

Розпочався період літніх відпусток, активного відпочинку та перебування на природі. Як уберегтися від укусів комах, і як діяти, якщо комаха все ж вкусила, Суспільному Карпати розповів кандидат медичних наук, завідувач кафедри дерматології та венерології Івано-Франківського національного медичного університету Олександр Александрук.

Порада перша

Лікар вважає, що найбільш ефективним захистом від укусів комах є відповідний одяг: "Якщо ви плануєте перебувати на природі в тих місцях, де комах є більше, а це, як правило, болотисті, вологі місця, місця, де є багато чагарників чи дерев, то варто використовувати одяг, який максимально закриває вашу шкіру".

Порада друга

Крім того, на відкриті ділянки тіла варто наносити засоби, які відлякують комах.

"Єдине, на що тут треба звернути увагу, – на вік: чи можна застосовувати засіб, наприклад, для дітей. Також зверніть увагу на доцільність таких засобів: якщо ви боїтеся укусів комарів, а вони з’являються переважно ввечері, то немає змісту наносити засіб увесь день. Достатньо тільки увечері", – радить Олександр Александрук.

Порада третя

Ця порада стосується людей, які знають, що в них є алергічні реакції на укуси комах: "Таким людям, щоб зберегти своє життя і здоров’я, треба мати в своєму арсеналі препарат, що містить адреналін, який людина може легко використовувати".

Як видалити з тіла людини кліща

Укуси кліщів в Україні можуть супроводжуватися захворюванням "Лайм-бореліоз"Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лайм-бореліоз) - трансмісивне, природно-вогнищеве захворювання, яке характеризується ураженням шкіри, нервової системи, серця, нерідко приймає хронічний, рецидивний перебіг.. Бактерії спочатку викликають місцеві запальні зміни, а потім можуть перейти у важке хронічне захворювання – хронічний бореліоз.

"Якщо вас вкусив кліщ і перебував на шкірі більше як 24 години, а з моменту укусу пройшло не більше як три доби, є ризик, що ви були інфіковані бореліями. У такому випадку існує протокол одноразового прийому антибіотика, який дозволяє запобігти розвитку бореліозу. Зверніться до дерматолога, інфекціоніста чи сімейного лікаря", – говорить Олександр Александрук.

Що робити при укусах комах. Поради лікаря
Що робити при укусах комах. Поради лікаря. Facebook/Олександр Александрук

Якщо витягнули кліща одразу, то достатньо обробити місце укусу антисептиком. Видалити кліща можна самостійно, розповідає лікар.

"Береться звичайна нитка, робиться петля (але не зав’язується) довкола кліща, максимально притискається до шкіри довкола кліща і легенько стягується, – розповідає Олександр Александрук. – Після цього нитку скручують за чи проти годинникової стрілки і за декілька обертів кліщ акуратно витягується. Після цього треба роздивитися кліща, чи є всі фрагменти. І під лупу глянути на місце укусу, чи там нічого не залишилося".

Як зауважує Олександр Александрук, не всі кліщі заражені бореліями. Це – справа випадку.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок