Понад половина українців негативно оцінює економічну ситуацію в Україні — соціологи

Понад половина українців негативно оцінює економічну ситуацію в Україні — соціологи

Опитування
Понад половина українців негативно оцінює економічну ситуацію в Україні — соціологи
. Ілюстративне фото, Unsplash

Понад половина українців оцінює економічну ситуацію в Україні як погану. Також вони вважають, що у найближчі три місяці ситуація не зміниться.

Останнє дослідження Центру Разумкова показує, що громадяни України досить скептично оцінюють економічну ситуацію в країні: 60% опитаних оцінюють її як "дуже погану" або "досить погану". Лише 5% оцінюють її як "добру" або "дуже добру", а 32% — як "не погану і не добру".

Разом з тим, ці оцінки є дещо кращими, ніж на початку цього року, зазначають соціологи. За їх даними, наприкінці січня на початку лютого 69% опитаних оцінювали її як "дуже погану" або "досить погану", 2% — як "добру" або "дуже добру", 26% — як"не погану і не добру".

Дещо краще оцінюється опитаними рівень добробуту їх родини. Так, 36% оцінюють його як "дуже" або "досить" поганий, 48% — як "не поганий і не добрий", 14% — як "добрий" або "дуже добрий". Так само як і оцінка економічної ситуації в країні, оцінка добробуту родини дещо покращилася у порівнянні з початком року — тоді відповідні показники становили 43%, 46% і 7%.

Крім цього, громадяни не надто вірять у швидкі зміни в економічній сфері: лише 12% вважають, що у найближчі 3 місяці економічне становище країни зміниться на краще, 13% сподіваються, що за цей час зміниться на краще рівень добробуту їхньої родини.

Частіше у найближчі місяці громадяни очікують погіршення ситуації: 22% вважають, що у найближчі 3 місяці економічне становище країни зміниться на гірше, 18% ˗ що за цей час зміниться на гірше рівень добробуту їхньої родини. Однак найбільш поширена думка, що ситуація за 3 місяці істотно не зміниться  (відповідно 56% і 57% не очікують змін у цих сферах).

Разом з тим, очікування змін в короткотерміновій перспективі є менш песимістичними, ніж наприкінці січня на початку лютого ц2021 року. Тоді погіршення економічної ситуації в країні протягом найближчих 3 місяців очікували 32% опитаних, а погіршення добробуту власної родини — 24%. Гіршими були ці показники у грудні 2020 року: погіршення економічної ситуації в країні протягом найближчих 3 місяців тоді очікували 41% опитаних, а погіршення добробуту власної родини — 32%.

Як і на початку цього року, очікування змін становища у найближчі 2–3 роки є суперечливими. Але якщо наприкінці січня на початку лютого 2021, частка тих, хто очікував змін в економічному становищі країни на гірше за цей період, дещо перевищувала частку тих, хто очікував змін на краще (відповідно 25% і 20%), то за даними останнього опитування, навпаки, очікування змін на краще (30%) переважають очікування змін на гірше (21%).

Якщо очікування змін добробуту родини (протягом найближчих 2–3 років) на краще і на гірше у січні-лютому статистично значуще не відрізнялися (відповідно 21% і 19,5%), то у травні оптимістичні очікування переважали песимістичні — 29% і 16,5%.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 26 травня 2021 року методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2017 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Що відомо

  • У березні 2021 року 68% українців оцінювали економічну ситуацію в країні як "дуже погану" і тільки 2% вважають її доброю.
  • 57% громадян України, опитаних Київським міжнародним інститутом соціології, не готові брати участь у будь-яких акціях масового протесту.
  • 74,3% опитаних українців вважають, що справи в державі рухаються в неправильному напрямку.
  • Понад половина опитаних соцслужбою "Рейтинг" українців сподівається, що 2021 рік буде кращим за попередній і дивиться на нього з оптимізмом.
  • Станом на кінець 2020 року більшість українців почуваються щасливими попри економічні негаразди та епідемію COVID-19, однак рівень щастя є найнижчим у порівнянні з останніми роками.
  • 20% українців вважають президента Володимира Зеленського політиком року. Водночас 42% - назвали українського лідера "розчаруванням року".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок