І Білик теж. Чому ніхто з українських зірок не поїде на "Слов'янський базар" у Вітебську

І Білик теж. Чому ніхто з українських зірок не поїде на "Слов'янський базар" у Вітебську

І Білик теж. Чому ніхто з українських зірок не поїде на "Слов'янський базар" у Вітебську
.

Ірина Білик також не буде виступати на "Слов'янському базарі" у Вітебську. Ім'я співачки щезло з анонсу концерту "Золотий хіт" на сайті фестивалю, але його досі можна знайти на сторінці місцевого квиткового оператора.

У переліку запрошених артистів фестивалю нині залишається лише Таїсія Повалій, деякі російські зірки та французька група Ottawan, часи популярності яких припали на 80-ті роки. Раніше з проханням бойкотувати їхній фестиваль до музикантів у соцмережах звернулися самі білоруси.

Історія скандалу

Скандал навколо фестивалю розпочався на етапі представлення українського ведучого. У попередні роки це був незмінний коментатор "Євробачення" на Суспільному Тимур Мірошниченко. Цього разу його ім’я теж з'явилося на афіші фестивалю, але з огляду на політичну ситуацію він відмовився їхати до Білорусі.

"Я не буду вести "Слов’янський базар". Для мене це непросте рішення, адже десять років був там ведучим, там виступала безліч українських зірок. Це було доброю традицією. Але останні політичні події в Білорусі неможливо ігнорувати", – прокоментував своє рішення Тимур.

Тоді в анонсах почало фігурувати ім’я Андрій Доманського, проте ведучий каналу "Інтер" теж спростував свій приїзд на фестиваль. Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі Інстаграм. Доманський підтвердив, що перемовини були, але він так і не дав своєї згоди організаторам.

Також цю роль спробували запропонувати Оксані Антонюк, режисерці-постановниці ансамблю пісні і танцю Збройних сил України. Про те, що її ім'я з'явилося в анонсах "Слов'янського базару", Оксана дізналася зі ЗМІ. Раніше вона вже виступала на фестивалі, минулого року була його співведучою, а у 2016 році отримала від Олександра Лукашенка орден Франциска Скорини за внесок у зміцнення та розвиток українсько-білоруських зв’язків.

У коментарі виданню "Детектор медіа" Оксана заявила, що не отримувала запрошення від фестивалю, та припустила, що її назвали, бо організаторам "потрібно було заявити когось від України".

Режисерка сказала, що брала участь у фестивалі останні 20 років, але що буде цього року, вона не знає.

"Що буде цього року, я не знаю: чи буде день України, чи ні, поки що невідомо. Останні двадцять років я брала участь, але зараз треба дивитися, яка буде ситуація і в нашій країні, в і Білорусі, яку я люблю, люблю її народ", – прокоментувала Антонюк.

Артисти уникають зв'язку з політикою Лукашенко

Українські дні на фестивалі "Слов’янський базар у Вітебську" були давньою традицією. Попри певну політичну заангажованість конкурсу, туди завжди охоче їздили деякі наші артисти та телеведучі. Але після останніх президентських виборів у Білорусі ситуація змінилася.

"Слов'янський базар" у Вітебську
"Слов'янський базар" у Вітебську. Офіційний сайт фестивалю

Як відомо, фестиваль відбувається під патронатом президента країни Олександра Лукашенка, якого нині звинувачують у фальсифікаціях на виборах 2020 року, незаконних арештах та жорстокому придушенні мирних протестів місцевих мешканців.

Через все це від участі у заході відмовилася низка артистів з різних країн – вони не захотіли, щоб їхній виступ сприйняли як політичну позицію. Бойкотувати фестиваль у соцмережах зірок закликали самі білоруси.

Так з афіш зникли співачка MARUV, Олег Винник та його підопічна на конкурсі “Голос країни” Еліна Іващенко, а днями й Ірина Білик.

Раніше Білик та Іващенко опинилися в центрі політичного скандалу через те, що у січні цього року завітали на новорічний прийом до Олександра Лукашенка. Про це тоді повідомив Фонд культурної солідарності Білорусі.

Ірина Білик за лаштунками "Слов'янського базару" у 2019 році
Ірина Білик за лаштунками "Слов'янського базару" у 2019 році. Офіційна сторінка співачки

Під час заходу самопроголошений президент Білорусі вручав ордени, медалі та подяки державним діячам, артистам і співробітникам ЗМІ, а також виступив з промовою, тож це важко було назвати концертом поза політикою.

Тоді Білик отримала шквал критики від прихильників та української спільноти. Дехто навіть пропонував позбавити співачку звання "Народна артистка України" та інших державних нагород. Сама співачка свою участь у заході так і не прокоментувала.

Тим часом в скандал намагалися залучити й інших українських зірок. Так, днями непорозуміння сталося під час ефіру білоруського каналу, який зробив пряме включення з Тіною Кароль. Співачка спілкувалася з ведучими через Zoom, а коли їй поставили питання, чи приїде вона на "Слов'янський базар", відповіла: "Я не змушу вас сумувати, я мчуся до вас".

Пізніше пресслужба Кароль заявила, що співачка не розчула питання через поганий інтернет зв'язок. Цього року на фестивалі її точно не буде.

30-й Міжнародний "Слов'янський базар у Вітебську" відбудеться з 15 по 18 липня. Єдиною українкою на фестивалі поки що залишається Таїсія Повалій – вона заявлена в афіші фестивалю саме як представниця нашої країни , хоча співачка вже довгий час дає концерти тільки в Росії.

Раніше в участі в культурних, спортивних та розважальних заходах Білорусі вже відмовила низка міжнародних організацій, а артисти відклали свої гастрольні тури в цій країні до того часу, як вирішиться політична ситуація в країні.

Читайте також

Білорусь відсторонили від участі в "Євробаченні-2021"

На початок