Оглядові екскурсії з двохсотлітньої дзвіниці у Полтаві влаштовуватимуть цього літа

Оглядові екскурсії з двохсотлітньої дзвіниці у Полтаві влаштовуватимуть цього літа

Оглядові екскурсії з двохсотлітньої дзвіниці у Полтаві влаштовуватимуть цього літа
. Суспільне Полтава

Оглядовий майданчик на дзвіниці Свято-Успенського собору у Полтаві відкриють для відвідувачів на початку літа. Відтоді й влаштовуватимуть безкоштовні екскурсії. Це розповів архієпископ Полтавський і Кременчуцький Православної церкви України Федір. Роботи на дзвіниці почали торік, а з ремонтом допомогли місцеві підприємці.

Із сорокаметрової дзвіниці в історичній частині Полтави в одну сторону видно центр міста, а в іншу – мікрорайон Поділ. Донедавна сюди міг потрапити лише дзвонар, а з літа приходитимуть усі охочі.

Дзвінниця Свято-Успенського собору
Дзвінниця Свято-Успенського собору. Суспільне Полтава

"Зверталися люди, приходили і хотіли потрапити на дзвіницю, але такої можливості не було. Рік, мабуть, тому ми зробили майданчик, спроєктували його. Доварювали один марш сходовий, також виварювали майданчик, тому що було складно його створити, вмістити так, щоб нічого не міняти, нічого не руйнувати", каже архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір.

Екскурсії планують безкоштовні. Можливі лише добровільні пожертви, каже архієпископ. Облаштування оглядового майданчика на дзвіниці розпочали торік. Із ремонтом та матеріалами собору допомогли місцеві підприємці.

Панорама на вулицю Соборності
Панорама на вулицю Соборності. Суспільне Полтава

"Діставали метал, якісь металеві конструкції. І, фактично, ми витратили не багато, ми заплатили за роботу", говорить архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір.

Конструкцію дзвіниці не змінювали тому, що 200-літня споруда – єдина автентична пам’ятка на Соборному майдані, каже архієпископ.

Оглядові екскурсії з двохсотлітньої дзвіниці у Полтаві влаштовуватимуть цього літа
Оглядові екскурсії з двохсотлітньої дзвіниці у Полтаві влаштовуватимуть цього літа. Суспільне Полтава

"Біла альтанка відтворена, вежа і частина фортифікаційних споруд теж просто макет. А єдина споруда, яка тут збереглася, у цьому дитинці нашої Полтави, – це дзвіниця, кінець 18 – початок 19 століття", пояснює архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір.

"Починалась вона як об’єкт барокової проєвропейської архітектури. І вона вражає нас пластичністю своїх форм у першому ярусі. Але вже пізніше, через те, що будівництво затягнулося, були підключені ресурси стилю класицизм. І на сьогодні цей об’єкт являє собою зразок пізнього класицизму. Чотириярусна дзвіниця, прохідна. На четвертому ярусі у свій час висів славнозвісний дзвін Кизикермен", говорить членкиня громадської організації «Збережемо Полтаву» Оксана Бєлявська.

За словами Оксани Бєлявської, дзвіниця Свято-Успенського собору у Полтаві є пам’яткою архітектури національного значення.

На початок