В одному з районів Херсонської області на вимушений карантин закрили п'ять шкіл

В одному з районів Херсонської області на вимушений карантин закрили п'ять шкіл

В одному з районів Херсонської області на вимушений карантин закрили п'ять шкіл
. UA: Херсон

П'ять шкіл Олешківського району Херсонщини, з них три – у самих Олешках, залишились без опалення. Від сьогодні там призупинили освітній процес. У ситуації розбирались кореспонденти Суспільного.

В Олешківській гімназії навчається 867 дітей. Директорка Ольга Лаухіна розказує, що рішення про призупинення освітнього процесу з 30-го січня по 7 лютого включно було прийнято під час засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій:

"Згідно з річним планом, педагогічні працівники будуть залучені до методичної роботи. Батьки попереджені, педагогами розробляються індивідуальні заняття для дітей, домашні завдання, які діти будуть виконувати".

Євгенія Демченкова – мати двох дітей. Старший син, учень першого класу Матвій, відсьогодні не ходить до школи:

"Якщо така ситуація, то ми почекаємо. Сказали ніби чекати десять днів, тож і будемо чекати. Нас вчора попередили, що навчальний процес поки що призупинено".

Голова Олешківської районної ради Павло Потоцький говорить, що на закупівлю газу з районного бюджету пішло більше 3,5 мільйонів гривень, тож гроші є, а газу немає:

"Тендерною процедурою в нас займається центр обслуговування закладів освіти. Вони проводили тендер. Зараз така складна процедура - є скарги. Вони подали в останній день і антимонопольний комітет також розглядає в останній день. Ми не знаємо, чи приймає він скаргу, чи не приймає".

Тимчасовий виконувач обов'язків начальника центру з обслуговування установ та закладів освіти Олешківського району Микола Литвиненко пояснює, як проходила процедура закупівлі:

"Процедура закупівлі була проведена 18-го листопада. Очікувана дата підписання договору – 11-21 грудня. Так трапилось, що почались скарги від можливих постачальників. Наше законодавство не передбачає штрафів за необґрунтовані скарги, тому процедура закупівлі затягується. До якого часу – невідомо".

Окрім проблеми з газопостачанням, у школах району близько 20 відсотків дітей відсутні через хвороби. Через це навчання в освітніх закладах поки що зупинили на десять днів.

Начальник відділу освіти, культури, сім`ї, молоді і спорту Олешківської РДА Олександр Зарівний коментує ситуацію так:

"Ми чекаємо, чи буде антимонопольним комітетом прийнята до уваги чергова скарга, і тоді будемо розуміти, чого нам очікувати. Якщо проблема з газом буде вирішена, то не питання буде відновити навчання".

Аліна Мокляк, Владислав Купрєєв.

На початок