Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
"На якусь спробу була апатія, але я повернулася в сектор". Ірина Геращенко - про "срібло" на Євро

"На якусь спробу була апатія, але я повернулася в сектор". Ірина Геращенко - про "срібло" на Євро

"На якусь спробу була апатія, але я повернулася в сектор". Ірина Геращенко - про "срібло" на Євро
. AP

Срібна призерка чемпіонату Європи - про успіх на чемпіонаті Європи в Торуні.

Ірина Геращенко стала третьою призеркою легкоатлетичного чемпіонату Європи, який відбувся у Торуні. Українська стрибунка у висоту посіла друге місце, поступившись лише співвітчизниці Ярославі Магучіх.

Читайте також: Магучіх та Геращенко здобули "золото" та "срібло" у стрибках у висоту на чемпіонаті Європи

Геращенко на легкоатлетичному Євро показала найкращий результат у кар'єрі, взявши планку 1.98 метри. Крім того, українка уперше зайняла місце на подіумі на чемпіонаті Європи - в 2019 році у Глазго вона стала лише п'ятою.

В інтерв'ю сайту федерації легкої атлетики України Геращенко зазначила, що виступ на чемпіонаті Європи міг скластися для неї значно гірше. Планки 1.92 та 1.94 метри українська стрибунка змогла взяти лише з третьої спроби, маючи перед цим серйозні проблеми.

За словами Геращенко, перед вирішальною спробою вона вирішила стрибнути, не думаючи щодо результату. І заспокоїлася після того, як взяла 1.98 метри.

  • Про стрибок на 1.96 метри

«У мене на спробу залишалося 10-12 секунд, я взагалі нічого не змогла подумати, просто побігла й стрибнула. На той момент я була четвертою, програвала фінці Еллі Юннілі за спробами і дуже не хотіла залишатися на цій позиції. Розуміла, що вдала спроба на 1.96 метри означає, що я попереду. Щоправда, вона потім теж подолала цю висоту. Я хоч і не дивилася ні на чиї стрибки, але табло з результатами бачила. Прикро, що я Юлія Левченко не змогла цього зробити".

  • Про виступ на чемпіонаті Європи

"Мене врятували 1.98. І я таки виграла медаль. Насправді, перед змаганнями попросила Ірину Григорівну (Ірина Пустовойт - тренерка Геращенко) кричати на мене, сварити, використовувати всі методи, якщо я почну кудись відлітати і відключатися. Хоча зазвичай я не люблю, коли на мене кричать, я тоді не розумію, що потрібно робити. Але в Торуні була інша ситуація".

"Після другої спроби на 1.92, коли Ірина Григорівна вже розізлилася, я зрозуміла, що потрібно включатися, інакше буде ситуація, як на чемпіонаті світу в Досі, де я взагалі "перестала" стрибати. Я загадала, навіщо я сюди приїхала. Інколи було хвилювання, воно то зникало, то знову з’являлося. На якусь спробу взагалі була апатія, але після 1.92 я повернулася в сектор".
  • Про завдання перед початком турніру

"Завдання стояло робити чіткі й технічно правильні стрибки та боротися до кінця. Ми не розмовляли ні про результат, ні про місце. Розуміла, що можу, а що саме можу, вже буде залежати від того, що я робитиму в секторі. І якщо в кваліфікації я виконала завдання Ірини Григорівни на 100 відсотків, то у фіналі стрибала лише відсотків на 70. Це ми будемо допрацьовувати впродовж двох наступних зборів".

  • Про спробу взяти 2.00 метри

"У Торуні також намагалася подолати висоту 2.00 метри. Це не вперше в моїй кар’єрі і це реально. Тут немає нічого надприроднього. Але на чемпіонаті Європи чогось трішки не вистачило або я вже витратила емоції, коли кричала. Якби зараз можна було повернутися назад, я б перші дві спроби на два метри робила спокійніше. А я аж надто хотіла, і це трішки завадило. Але, думаю, мені все під силу".

Що відомо

  • Ірина Геращенко до чемпіонату Європи в Торуні в 2021 році брала лише висоту 1.94 метри на чемпіонаті України в Сумах;
  • Рекорд Геращенко до змагань у Торуні - 1.97 метри на змаганнях у Сумах у 2019 році.
  • Крім двох чемпіонатів Європи, в активі Геращенко участь на чемпіонаті світу в Бірмінгемі у 2018 році (7-е місце).
На початок