У Полтаві вирішили реорганізувати Центр соціально-психологічної реабілітації

У Полтаві вирішили реорганізувати Центр соціально-психологічної реабілітації

У Полтаві вирішили реорганізувати Центр соціально-психологічної реабілітації
. ІВ Полтавщина

«Центру соціально-психологічної реабілітації дітей» у Полтаві більше не буде. Натомість в обласному центрі утворять філію Гадяцького дитбудинку. Рішення про це сьогодні ухвалили на сесії обласної ради.

За те, щоб так реорганізувати полтавський центр, проголосували 47 депутатів. Нагадаю, це зробили зокрема й тому, що у закладі були випадки насильства між вихованцями.

Згідно з рішенням депутатів, замість центру реабілітації у Полтаві лишиться відокремлений структурний підрозділ дитбудинку. Про це працівників мають повідомити завчасно, а все майно інвентаризувати. Крім того, треба буде створити новий статут для дитбудинку. У ньому й мають прописати усі норми, які регулюватимуть перебування дітей у закладі.

У Полтаві вирішили реорганізувати «Центр соціально-психологічної реабілітації»
У Полтаві вирішили реорганізувати «Центр соціально-психологічної реабілітації». Суспільне Полтава

"Ми на робочій групі прийшли до висновку, що через реорганізацію, зменшення кількості дітей, які будуть тут проживати, через повну атестацію фахівців, які працюють там, ми зможемо відрегулювати, щоб нічого подібного більше не повторювалось. У Полтаві залишиться центр на 20 дітей, а в Гадячі шляхом реорганізації центру полтавського відкриваємо 40 місць для дітей, які будуть туди потрапляти і частина з яких зараз проживає у центрі в Полтаві, на вулиці Халтуріна", розповів депутат Полтавської облради, голова робочої групи щодо реорганізації центру Олексій Чепурко.

"Зараз реєстратор повинен внести певні зміни (до реєстрів – ред.) і залишити уже в тому вигляді, в якому зараз ухвалили депутати. Наступний крок – тотальна атестація, можливо, не лише у Полтаві, а й Гадячі. Тобто, ми повинні превентивно впливати на ці процеси", говорить голова Полтавської облради Олександр Біленький.

Кінцевої дати, коли мають завершити саму реорганізацію, Олександр Біленький не назвав.

Рішення про реорганізацію полтавського «Центру соціально-психологічної реабілітації дітей» ухвалили депутати обласної ради торік у грудні. Це, зокрема, й тому, що у закладі були випадки насильства. У березні 2020 підліток побив і намагався задушити 7-річного хлопця. А в грудні торік один із вихованців зґвалтував 5-річну дівчину, коли вони перебували у лікарні. Депутати обласної ради проголосували за звільнення директора центру 12 листопада 2020. Проте з посади його зняли лише 25 січня, бо увесь цей час він був на лікарняному.

У полтавському «Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей», нагадаємо, раніше мали надавати соцпослуги дітям із неблагополучних сімей, проводити соціально-педагогічну корекцію тощо.

На початок