Сніг в очі. Рецензія на "Все буде ок!" про рекламу щастя на Буковелі

В український кінопрокат 2021 року вийшла лише одна новорічна казка для дорослих, нехай і з запізненням. Формально “Все буде ок!” нагадує велику рекламу гірськолижного курорту Буковель. Втім, навіть партнерство з Буковелем не відміняє важливого – глядачі йдуть на кіно, а не на зображення засніжених гір у рекламному ролику. Стрічка Тараса Бенюка поєднує в собі риси плакатної комерції та ліричної комедії. Але фільм зібрав багато нелогічностей та ледве потягне на те кіно, яке хочеться переглянути з друзями знову.

33-річна Ліза їде з Києва на заробітки в Польщу. Напиваючись з подругою в барі, вона плутає автобуси та приїздить у Буковель. Для Лізи це трагедія, адже речі зникли, заряд телефону сів, а навколо жодної знайомої душі. Водій автобуса пропонує їй знайти допомогу в школі для лижників, де її випадково сплутали з іншою Лізою – майстринею з катання на лижах. Адміністраторка Віка дізнається про підміну пізно і відтепер боїться втратити роботу. Але у жінок є план, що може допомогти змінити все на краще.

Найперше, що впадає у вічі, це технічні характеристики проєкту, який своєю естетикою нагадує радше телевізійний продукт, а не кінотеатральний досвід. Голосний звук, який не відчистили від тертя поліестерових курток на снігу, заглушує всі можливі шуми. Тому доводиться звикати до діалогів, які неначе ввімкнені на максимальну гучність, щоб глядач не пропустив важливих сюжетних ходів. Попри зйомки дроном, зображення персонажів фіксується передусім на середніх планах. Тому таке кіно і зручно дивитися на телевізорі, а не на великому екрані. Врешті-решт до звуку та зображення звикаєш, а ось із сюжетом аудиторії доведеться шукати компроміс довше.

Історію рухає суто випадок та інфантильність головної героїні Лізи. Незрозуміло, чому вона збрехала про те, що не є інструктором по лижах, і чому прибуття у Буковель здається найбільшою помилкою в житті. Маючи в сумці зарядку для телефона, вона бідкається навколишньому оточенню про те, що він сів. Коли ж потрапляє до готелю, великим планом бачимо, як вона заряджає телефон тою ж зарядкою, якою вона не скористалася ще в школі для лижників.

Її перебування в готельному номері – найдовша сцена у фільмі, якій бракує вмілого монтажу. Вранці вона, як дитина, радіє всім предметам побуту та довго влягається в ліжко. Ввечері на цій же локації Ліза з Вікою без упину танцюють від захоплення, поки по ту сторону камери режисер все ніяк не скаже “Стоп!” Якби не тривалий час мізансцен, сюжет стрічки помістився би у середньометражне кіно до години. Втім, для кінопрокату його неначе спеціально подовжили на монтажі.

Для порятунку Лізи із незграбного самополону сценаристи створюють Максима. Йому сподобалася дівчина, і тому він викуповує її на день і сам же і вчить її кататися на лижах. Антагоністка фільму Аліна швидко усвідомлює помилку на курорті та викликає охорону, яка мусить вигнати Лізу. Але охоронець показує себе некомпетентним альфа-самцем. У його пріоритетах спершу здивувати Аліну, а вже потім спіймати головних героїв. Тому Максим та Ліза втікають від нього, поки чоловік повертається до них спиною. У цьому епізоді втрачаються будь-які оптимістичні уявлення про Буковель як про безпечний курорт. Мало того, що “Все буде ок!” показує, що інструктором з лиж може бути будь-хто без надання документів, ще й охорона не може впоратися зі своєю роботою. Ймовірно, дронових прольотів над Буковелем було достатньо, щоб керівництво курорту залишилося задоволеним рекламним зображенням свого проєкту.

Якщо постер та логлайн обіцяв новорічну комедію, новорічність стає помітною хіба в наступному епізоді – перебуванні Максима та Лізи в будинку з ялинковими прикрасами на стінах. Ніщо у стрічці більше не спонукає асоціювати Новий рік або Різдво з подіями, зображеними у кіно. Саме зі сцени у номері Макса інтонації фільму несподівано стають серйознішим. Глядач дізнається про те, що чоловік продав землю, щоб віддати гроші на лікування сина, хворого на ДЦП. Втім, це не пояснює, чому Максим не рахує кошти з картки, щоб провести день з інструкторкою. Щоб споріднити двох і без того закоханих в один одного персонажів, Ліза теж відкриває секрет.

Її мама має онкологічне захворювання, тому якщо глядач чув, як жінка бідкається про косметологію, майте на увазі – так ласкаво вона називає хіміотерапію. Мамі раптово стає погано у спортзалі, їй викликають швидку, і Ліза сідає в машину з Максимом, щоб вирушити негайно додому. Ірма Вітовська – одна з небагатьох учасників проєкту, яка віддається цьому фільму на повну. Вона вкотре переконливо входить в образ матері, яка піклується про здоров’я та майбутнє своєї дитини. Можливо, її гіперопіка і пояснює розгубленість Лізи, адже інших передумов знайти не вдається.

Однієї романтичної лінії виявилося замало для фільму, тому антагоністці Аліні теж прикрутили пару у вигляді охоронця курорту. Він майже весь час своєї служби прагне побути з нею. Однак Аліна любить погратися своєю впливовістю і маніпуляює чоловіком задля власної вигоди. Сценаристи подарували охоронцю архетип гуцульського сім’янина, який за будь-яку ціну готовий створити родину з Аліною тут і зараз. Але навіть з таким набором характеристик їхня пара має правдоподібніший вигляд за Максима та Лізу.

Фінал об’єднує всіх персонажів знову на Буковелі рік потому. Зйомки “Все буде ок!” відбувалися взимку 2020 року, тому про пандемію ще не було відомо. Отож, чи потрапила б жінка, що минулого року пережила рак, а сьогодні жваво опановує лижі, на горнолижний курорт – питання, що навряд чи можна додати до зауважень. Головні герої роблять спільну фотографію, у якій легко впізнається постер до фільму. І на цьому збіг випадковостей та алогічних ситуацій закінчується панорамою гір у Буковелі під саундтрек гурту “Скай”.

“Все буде ок!” впевнено хоче здатися зворушливою казкою про Попелюшку, яка випадково знаходить свого принца серед засніжених гір. Натомість це кіно вкорінює бездіяльність у власному виборі як щось позитивне, адже всі події та ситуації трапляються завдяки відсутності відповідальності за свої вчинки. Ліза не зупиняється у своїй брехні, що не карається, а отже, заохочується. Віка не втрачає своєї посади адміністратора, бо виявила жертовність щодо Лізи. Цей вчинок теж не здається достатньо вмотивованим, щоб бути переконливим. І є Максим, якому вистачає сил та емпатії розставити персонажів на свої місця, вирішити всі конфлікти фільму без жодного конфлікту всередині себе. Це ідеальний чоловік, якого неначе довго виховували романтичними комедіями, щоб він врешті-решт і сам перетворився на кліше з цього жанру.

У результаті маємо телевізійний продукт, де гірськолижний курорт взимку мусить асоціюватися з Новим роком, якого у фільмі немає. Появи Ірми Вітовської ледве назбирається на 10 хвилин хронометражу, хоч її присутність на постері вказує на одну з головних ролей. А реклама курорту зберігається суто у візуальній частині, адже якщо копнути глибше, працівники Буковелю показані некомпетентними у своїй справі. Після перегляду хочеться, звісно, поїхати у гори, але не на Буковель. Та й щоб зловити новорічний вайб, не обов’язково заново переповідати фантастичні історії про принца, який буде вирішувати твої проблеми. Варто надихатися історіями, де головні героїні досягали цілей власними силами, а не отримували звалене на голову щастя за просто так.

Змерзлий трилер. Рецензія на “Пік страху” про туристів на грузинському курорті

“Перші ластівки: Залежні”: огляд серіалу з коментарями креативного продюсера Євгена Туніка

“Секс, Інста і ЗНО”: назад до школи. Огляд серіалу з коментарями шоуранерки Ірини Никончук