На Полтавщині з 29 сільських амбулаторій працює майже десяток

На Полтавщині з 29 сільських амбулаторій працює майже десяток

На Полтавщині з 29 сільських амбулаторій працює майже десяток
. Суспільне Полтава

На Полтавщині збудували 29 сільських амбулаторій, та приймають пацієнтів нині у семи закладах. Не працюють нові пункти, зокрема, у Скороходівській громаді Чутівського району. Там амбулаторій дві. Нині в одній із них чекають на підключення лічильника, а в іншій оформлюють право власності та підключатимуть комунікації.

Село Скороходове – центр однойменної громади. У ній проживає близько 9000 людей. І лікуватися вони приходять до ось цієї амбулаторії. Приміщенню сотня років.

Приміщення амбулаторії у селі Скороходове
Приміщення амбулаторії у селі Скороходове. Суспільне Полтава

«Там будівля стара, стеля старого зразка. Там дранка (вид покрівельного матеріалу з окремих дерев'яних дощечок, – ред.). І потім стеля обпадає, його практично неможливо відремонтувати. Там зручності неважні. По-перше, натовп. Усі сидять в одній купі», ‒ розповідає житель села Скороходове Віктор Тицький.

30 років лікаркою тут працює Світлана Литвиненко. Каже: за цей час жодного разу не робили капітальний ремонт.

Завідувачка Скороходівської амбулаторії Світлана Литвиненко
Завідувачка Скороходівської амбулаторії Світлана Литвиненко. Суспільне Полтава

«Стіни тут завтовшки з метр. Вони товсті та міцні. Але за ці роки потребують ремонту. Дах у нас слабкий. Електропроводка постійно підлягає ремонту. Каналізація постійно виходить з ладу», ‒ розповідає завідувачка Скороходівської амбулаторії Світлана Литвиненко.

Поруч із цією амбулаторією – нова. Її будували два роки і завершили торік у грудні.

Нова амбулаторія у селі Скороходове
Нова амбулаторія у селі Скороходове. Суспільне Полтава

«Тут проводитимуть амбулаторні прийоми, щеплення діткам, огляд дітей. Проводитимуться кардіографічні обстеження, лабораторне обстеження, біохімічні, гематологічні аналізи», ‒ каже головна лікарка Чутівського центру медико-санітарної допомоги Інна Сидоренко.

На будівництво та облаштування приміщення витратили 9,5 мільйонів гривень. Із них близько мільйона – це гроші громади, а решту дала держава. Сюди переведуть десяток медиків зі старої амбулаторії, де досі приймають пацієнтів.

«Затримка у підключенні електроенергії. По-перше, була затримка у тому, що спочатку потрібно було зареєструвати право власності за громадою, потім виникло питання по підключенню. Лічильник придбано і передано в обленерго для повірки. І потім, коли його повернуть, будемо його встановлювати, і вводити в дію амбулаторію», ‒ каже голова Скороходівської громади Валерій Штепка.

А в амбулаторії, що у селі Петрівка приміщення також будували два роки. Обладнання тут не встановили. Його зберігають в іншій будівлі, бо ця поки без охорони. Працюватимуть тут медики із місцевої амбулаторії та фельдшерсько-акушерського пункту.

Амбулаторія у селі Петрівка
Амбулаторія у селі Петрівка. Суспільне Полтава

«Вона дещо менша за розмірами. Одна різниця, що лабораторні дослідження будуть на рівні аналізу сечі. Загальний аналіз крові на цей момент можливості виконати немає. У майбутньому вона поєднуватиме дві амбулаторії – це Петрівська і Новокучубеївська амбулаторії. Петрівська амбулаторія розташована в колишньому ФАПі. Це невеликий будиночок», ‒ розповідає головна лікарка Чутівського центру медико-санітарної допомоги Інна Сидоренко.

Завідувачка Петрівської амбулаторії Тетяна Калашникова
Завідувачка Петрівської амбулаторії Тетяна Калашникова. Суспільне Полтава

«Ця амбулаторія має два кабінети для прийому пацієнтів, маніпуляційний кабінет, приміщення для денного стаціонару. Мені там довелося ремонт робити, туди проводити газ. Це щось таке рідне, я там кожен куток знаю. Але тут приміщення дуже сучасне. Думаю, якщо його облаштувати, людям тут буде добре», ‒ каже завідувачка Петрівської амбулаторії Тетяна Калашникова.

На цю амбулаторію витратили 6 мільйонів гривень. Із них близько пів мільйона – місцеві гроші. Заклад розрахований на п’ять медиків. Обслуговувати вони мають близько трьох тисяч людей.

«Оформлюємо право власності. Оскільки замовником був профільний департамент обласної державної адміністрації, нам передали документи наприкінці грудня. І зараз ми оформлюємо право власності. А далі в обленерго замовимо постачання електроенергії, встановлення лічильника. Ми сподіваємося, амбулаторія запрацює до кінця лютого», ‒ каже голова Скороходівської громади Валерій Штепка.

Графіка: кошти, які виділили на будівництво сільських амбулаторій на Полтавщині
Графіка: кошти, які виділили на будівництво сільських амбулаторій на Полтавщині. Суспільне Полтава

Загалом на Полтавщині збудували 29 сільських амбулаторій. На них витратили майже чверть мільярда гривень. Понад 220 мільйонів – субвенція держави, а решта – гроші з місцевих бюджетів. Нині пацієнтів приймають у семи закладах.

«Усі інші зараз на етапі реєстрації права власності і укладання угод з постачальником комунальних послуг. Зараз у нас всі 29 амбулаторій добудовані. По останніх дев’яти, які добудували, відправлені документи до ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція України – ред.)», ‒ повідомив заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін.

Нагадаємо, будівництво сільських амбулаторій на Полтавщині розпочалося восени 2017. Робили це за програмами «Доступна медицина» та «Велике будівництво». Добудували їх наприкінці минулого року.

На початок